Stručni tim će preispitati postupanje nadležnih organa u slučaju hraniteljske porodice u Pljevljima

"Resorno ministarstvo će se rukovoditi isključivo najboljim intresima djece u skladu sa odredbama Konvencije o pravima djeteta i odredbama pozitivnih zakonskih propisa koje regulišu ovu oblast u državi", saopštili su iz MFSS

15675 pregleda 2 komentar(a)
Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak, Foto: Goran Malidžan
Centar za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak, Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) formiralo je stručni tim koji će preispitati postupanje svih nadležnih organa u slučaju hraniteljske porodice u Pljevljima, te će se do donošenja nalaza tog tima obustaviti sve radnje u vezi sa tim slučajem.

"Resorno ministarstvo će se rukovoditi isključivo najboljim intresima djece u skladu sa odredbama Konvencije o pravima djeteta i odredbama pozitivnih zakonskih propisa koje regulišu ovu oblast u državi. Zamolićemo javnost za poseban senzibilitet i suzdržanost od komentara koji predstavljaju kršenje prava na privatnost i ugrožavaju bezbrižno odrastanje djece. Napominjemo da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja učiniti sve da zaštiti najbolji intres djece", saopšteno je iz Ministarstva.

Skoro četiri hiljade građana, za manje od 24 sata potpisalo je peticiju, kojom se od Centra za socijalni rad u Beranama traži da ne razdvaja brata i sestru koji su, nakon što ih je majka ostavila, smješteni u jednu hraniteljsku porodicu u Pljevljima. Zbog namjere razdvajanja brata i sestre ispred Centra za socijalni rad u Pljevljima sjutra će u deset sati biti organizovan protest.

"Maloljetnim usvojenim bratu i sestri prijeti razdvajanje iz porodice u kojoj su zajedno konačno našli svoj mir i ljubav. Razdvajanje brata i sestre vrši centar za socijalni rad Berane iako nije nadležan. Molimo vas da svojim potpisom ne prekidate odrastanje krvnih srodnika u porodici punoj ljubavi, zbog interesa ljudi koji imaju novac i moc", navodi se u tekstu koju prati potpisivanje peticije na internetu.

Bonus video: