Dušan Rakočević počeo štrajk glađu zbog neisplaćenih subvencija zarada

Objašnjava kako bi „da su tačne tvrdnje iz ZZZ na njihovoj kartici bilo preko 40.000 eura uplata za prošlu godinu“

10720 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Predsjednik mojkovačkog Udruženja hendikepiranih “Srce” Dušan Rakočević danas je počeo štrajk glađu u znak protesta, kako je objasnio, „zbog neisplaćenih subvencija za zarade osoba sa invaliditetom (OSI) koje su radile u toj NVO“.

Rakočević je predhodno održao konferencije za medije, na kojoj je kazao da mu iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), od januara prošle godine, nijesu isplaćivane subvencije.

Pozvao je i specijalnog tužioca Milivoja Katnića da „dođe u Mojkovac i iz obimne dokumentacije zaključi kako se ponašao ZZZ“.

„Od januara 2020 do današnjeg dana subencije nijesu isplaćivane, iako u ZZZ tvrde da jesu. U ovom udruženju radilo je pet-šest, nekad i sedam osoba. Sada smo nas dvojica u stalnom odnosu i moj personalni asistent. Tražio sam da me 16. novembra primi direktor ZZZ Goran Folić , a on je to izbjegao. Obraćao sam mu se pisano više puta. O ovom problemu pisao sam više puta na adrese nekoliko ministara i premijera Zdravka Krivokapića. Odgovor dobio nijesam. Podaci koje nude iz ZZZ su netačni, subvencije nijesu isplaćivane. Kroz evidenciju se provlači moje ime da je isplaćeno, a to nije tačno. Neka dostave na uvid „žute naloge“ i izvode i potvrdiće se moje riječi“, kaže Rakočević.

Objašnjava kako bi „da su tačne tvrdnje iz ZZZ na njihovoj kartici bilo preko 40.000 eura uplata za prošlu godinu“.

Prema Rakočevićevim riječima, štrajk glađu počinje „da bi neko konačno obratio pažnju šta se u državi radi od poslednjih parlamentarnih izbora do danas“. Rakočević kaže da je o problemu koji ima, obavijestio nekoliko stranih ambasada.

U dopisima, kojima su odgovarali na Rakočevićeve zahtjeve , iz ZZZ tvrde da su „prema nalozima za isplatu subvencije zarade i analitičkim karticama upalte vršene za šest osoba“ koje su bile radno angažovane u toj NVO. Prema podacima ZZZ Rakočeviću su uplaćene subvencije zarada od januara zaključno sa avgustom prošle godine. Ostalih petoro, kako tvrde iz ZZZ, dobijali su subvencije za od šest do jednog mejseca, tokom predhodne godine.

U Udruženju „Srce“ sugrađane sa invaliditetom, podsjeća Rakočević, počeli su radno da angažuju još 2014.godine, preko projekta koji je podržala Zanatska komora Crne Gore i COSPA/Firenca. NVO „Srce„ je u svojoj radionici, između ostalog, proizvodila suvenire, košnice, mobilijar za plažu...

Prema važećim propisima, poslodavci koji zaposle OSI mogu ostvariti bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom. Takođe i kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje OSI. Obavezno je i učešće države u finansiranju ličnih troškova asistenta i subvencije za zarade za OSI.

Bonus video: