"imamo priliku da transformišemo način na koji djeca uče i stiču vještine"

Pokrenuta platforma Digitalna škola

Kako je saopšteno, digitalna škola je usklađena je sa nastavom i učenjem uživo, a njen cilj je jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije koronavirusa

5958 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Vlada CG
Foto: Vlada CG

Digitalna škola, platforma za učenje, nastavu i saradnju, čiji je cilj jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije koronavirusa, predstavljena je danas u Podgorici.

U zajedničkom saopštenju kabineta premijera, UNICEF-a i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, navodi se da je digitalna škola zasnovana na Pasošu za učenje, koji su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu.

Taj Pasoš, kako se navodi, trenutno se koristi u 17 zemalja širom svijeta.

Premijer Zdravko Krivokapić je, na predstavljanju platforme, ocijenio da je riječ o fenomenalnom projektu koji doprinosi povećanju digitalne pismenosti i predstavlja izuzetan iskorak u korišćenju digitalnih alata u nastavi.

Izvršna direktorica UNICEF-a Henrijeta For ocijenila je da su poremećaji u obrazovanju, uzrokovani pandemijom, pružili jedinstvenu priliku da se ono ponovo osmisli.

“Imamo priliku da transformišemo način na koji djeca uče i stiču vještine kako bismo odgovorili na zahtjeve 21. vijeka“, poručila je For.

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić istakla je da je dalji rad na unapređenju platforme prepoznat i u Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema.

„Konstantnim unapređenjem nastavnih sadržaja, usavršavanjem kadra obrazovno-vaspitnih ustanova, digitalizacijom i modernizacijom obrazovnog sistema težimo stvoriti što bolje uslove za kvalitetno obrazovanje mladih“, poručila je Bratić.

Regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, Afšan Kan, podsjetila je da, tokom perioda u kojem su škole bile zatvorene, skoro svaka peta porodica u Crnoj Gori nije imala pristup kompjuteru povezanom na internet.

foto: Vlada CG

„Veoma je značajno da Vlada i njeni partneri kao prioritet utvrde povezivanje sve djece i mladih na internet, uključujući i one najugroženije, i da se postaraju da digitalno učenje bude dostupno svoj djeci i mladima”, poručila je Kan.

Kako je saopšteno, digitalna škola predškolskoj djeci nudi obilje edukativnih interaktivnih igara, a osnovce i srednjoškolce očekuje nastava sa platforme “Uči doma”, koja je dopunjena smjernicama za samostalno učenje, vježbama, testovima i interaktivnim aktivnostima.

Dostupni su i materijali za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i resursi za neformalno obrazovanje koji se odnose na bezbjednost na internetu, sprečavanje nasilja, sport, zdravlje i digitalne tehnologije.

Voditeljka Microsoft-ovog programa za obrazovanje za Centralnu i Istočnu Evropu Albena Spasova, kazala je da je Crne Gora primijenila ambiciozan i inovativan pristup u razvoju Digitalne škole.

“Proširen je opseg platforme, primijenjena su nova rješenja i fokus je stavljen na potrebe učenika, čime je omogućena bolja podrška sistemu obrazovanja”, rekla je Spasova.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je osiguravanje prava svakog djeteta na kvalitetno obrazovanje napor cijelog društva.

"U ovim nastojanjima podrška nastavnicima mora biti jedan od prioriteta, jer njihova uloga nikada nije bila važnija u stvaranju bezbjednog i podsticajnog okruženja za učenje i nijedna reforma ne može biti uspješna bez njihovog učešća od samog početka“, kazao je Santander.

Kako se navodi u saopštenju, nastavnicima će Digitalna škola biti korisna za izradu efektnih planova rada, jačanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, unapređenje pedagogije, kao i pristup obukama o informaciono-komunikacionim tehnologijama.

Nastavnik Mladen Janković je naveo da je riječ o alatu koji đacima pruža drugačiji i bliži oblik učenja, a nastavnicima daje mogućnost da pohađaju dodatne obuke, koje su dostupne na platformi, u vrijeme kad im odgovara.

Platforma, kako je saopšteno, nudi roditeljima niz korisnih sadržaja o roditeljstvu i zdravim načinima života.

"Kada sam pristupila Digitalnoj školi osjetila sam sigurnost i pronašla konkretne smjernice koje roditeljima pomažu da se nose sa izazovima i da pomognu djeci“, kazala je majka jedne učenice Jelena Đurović.

UNICEF-ova mlada reporterka Ana Lazović istakla je da je trenutno na platformi ograničena količina materijala namijenjenog njenim vršnjacima, ali da im svakako preporučuje je koriste.

„Voljela bih da platforma nudi i mogućnost da je ocjenjujemo, odnosno da možemo dati povratnu informaciju o našem korisničkom iskustvu i da možemo slati svoje materijale koje smatramo korisnim, kako bismo učestvovali u unapređenju platforme“, rekla je Lazović.

Kako je saopšteno, digitalna škola je usklađena je sa nastavom i učenjem uživo, a njen cilj je jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije koronavirusa.

“Dostupna je sa pametnih telefona, tableta i računa na www.digitalnaskola.edu.me, a svi učenici, nastavnici i roditelji mogu joj pristupi sa edu.me imejl adrese”, kaže se u saopštenju.

Platforma pruža niz kvalitetnih digitalnih sadržaja, uključujući 400 kurseva sa osam hiljada lekcija.

Sadržaj je trenutno fokusiran na podršku ranom učenju i prva tri razreda osnovnog obrazovanja, a platforma nudi i digitalne materijale za druge nivoe obrazovanja.

I planu je, kako je saopšteno, širenje platforme tako da pokrije sve razrede do kraja srednje škole.