MPNKS nije objavilo sva dokumenta, AZLP se obratio Sudu za prekršaje

Po nalogu direktora AZLP Ivana Medojevića, a povodom inicijative člana Savjeta AZLP Muhameda Gjokaja, po službenoj dužnosti pokrenut je i vođen inspekcijski nadzor u Ministarstvu na čijem je čelu Vesna Bratić

12767 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, Foto: Boris Pejović

Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) saopštila je danas da je podgoričkom Sudu za prekršaje podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta zbog neispunjavanja obaveza iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Po nalogu direktora AZLP Ivana Medojevića, a povodom inicijative člana Savjeta AZLP Muhameda Gjokaja, po službenoj dužnosti pokrenut je i vođen inspekcijski nadzor u Ministarstvu na čijem je čelu Vesna Bratić.

U toku inspekcijskog nadzora izvršen je uvid u internet stranicu Ministarstva. Tom prilikom konstatovane su povrede odredaba Zakona o SPI u dijelu proaktivne objave informacija.

Kontrolnim nadzorom koji je izvršen dana 22. oktobra utvrđeno je da je subjekt nadzora otklonio dio nepravilnosti, ali ne sve.

“Kako nije u cjelosti postupljeno po ukazanim nepravilnostima, Agencija je Rješenjem naredila odgvornom licu u Ministarstvu , da u roku od osam dana od prijema rješenja iste otkloni. S obzirom da u ostavljenom roku subjekt nadzora nije postupio po rješenju Agencije, odnosno nije otklonio nepravilnosti, to je Sudu za prekršaje u Podgorici, dana 3. decembra podnijet je Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv odgovornog lica u Ministarstvu, zbog prekršaja iz člana 47 stav 1 tačka 2 u vezi člana 47 stav 2 Zakona o SPI,” navodi se u saopštenju AZLP.

Bonus video: