Podgorički srednjoškolci najbolji na takmičenju iz elektrotehnike

Znanje i vještine odmjeravali su juče tročlani timovi iz četiri obrazovno-vaspitne ustanove koje u svom profilu imaju zanimanja iz oblasti elektrotehnike: Srednja stručna škola iz Berana, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Srednja stručna škola iz Nikšića i Srednja stručna škola - Pljevlja

4274 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CEDIS
Foto: CEDIS

Prvo mjesto na Državnom takmičenju učenika crnogorskih srednjih škola iz oblasti elektrotehnike „Energija u žici“ i novčanu nagradu u iznosu od 750 eura, osvojio je tim iz Srednje elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Takmičenje „Energija u žici “ organizuju Crnogorski elektrodistributivni sistem i Udruženje nastavnika elektrotehnike Crne Gore (UPECG), uz podršku Centra za stručno obrazovanje.

Kako se navodi u saopštenju kompanije, znanje i vještine odmjeravali su juče tročlani timovi iz četiri obrazovno-vaspitne ustanove koje u svom profilu imaju zanimanja iz oblasti elektrotehnike: Srednja stručna škola iz Berana, Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice, Srednja stručna škola iz Nikšića i Srednja stručna škola - Pljevlja.

Drugo mjesto i novčana nagrada u iznosu od 600 eura pripala je ekipi Srednje stručne škole iz Nikšića, dok je treće mjesto i 450 eura osvojio tim iz Srednje stručne škole iz Berana. Nagrada za najboljeg pojedinca, u iznosu od 250 eura pripala je Milošu Raškoviću (Srednja stručna škola – Nikšić), dok je nagradu za najbolju školu i lap top dobila Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Obezbijeđene su i nagrade, u iznosu od 250 eura, za mentore pobjedničkih ekipa.

“Za takmičenje smo se spremali mjesec dana, zadaci su zahtjevni, ali počeli smo na vrijeme i pobijedili. Nismo očekivali pobjedu, jer je konkurencija zaista jaka, zato smo i zadovoljni”, istakao je Andrija Đinović iz prvoplasiranog tima.

“Lijepo je učestvovati na ovakvim takmičenjima, zadovoljni smo drugim mjestom, ali ćemo se potruditi da sledeće godine budemo još bolji”, kazao je Đorđe Šljukić, učenik Srednje stručne škole iz Nikšića.

Takmičarska znanja i vještine ocjenjivao je tročlani stručni žiri na čelu sa dr Vladanom Durkovićem, profesorom sa Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici. Osim Durkovića zadatak da odluče o najboljima pripao je i Vladimiru Ivanoviću, rukovodiocu Operativne direkcije u CEDIS – u i Sandri Brkanović iz Centra za stručno obrazovanje.

Događaj su otvorili Vladimir Čađenović, izvršni direktor CEDIS–a i Vladan Durković sa Elektrotehničkog fakulteta.

“Društveno odgovorno poslovanje smatramo jednim od najznačajnijih segmenata u svom radu, a jedan od projekata na koje smo posebno ponosni je takmičenje 'Energija u žici'. Siguran sam da mladim ljudima puno znači šansa da pokažu i odmjere stečeno znanje kroz praktičan rad. Prilike da se kroz realne susrete i radnu praksu što bolje obuče i izgrade, ulivaju im samopouzdanje i često su ključni korak ka odabiru njihove buduće profesije. Ovo takmičenje treba da mladim ljudima pruži nove mogućnosti, nova iskustva i poznanstva, da im bude podrška u njihovim stremljenjima ka nesagledivim mogućnostima koje nudi elektrotehnika. Smatramo da se kroz punu saradnju kompanija i obrazovnih institucija značajno podiže nivo kompetencija mladih, a ovo takmičenje koje već prerasta u tradicionalno, odličan je primjer produktivnog funkcionisanja privrede i obrazovnog sektora”, kazao je Čađenović na otvaranju takmičenja.

Durković je istakao važnost događaja ovog tipa naročito za đake i pohvalio organizatore na istrajnosti da se takmičenje organizuje uživo uz poštovanje mjera koje nameće korona kriza.

Teorijski dio takmičenja obuhvatao je provjeru znanja iz elektrostatike, vremenski stalnih električnih struja, električnih kola naizmjenične struje i ostalih relevantnih oblasti. Dio takmičenja rezervisan za praktičnu primjenu znanja odnosio se na oblast električnih instalacija i osvjetljenja, odnosno na izbor odgovarajućih elemenata radi izvođenja kvalietetnih električnih instalacija.

Bonus video: