"Ne predajemo se, vidjećemo ko želi da razdvoji brata i sestru"

Skoro četiri hiljade građana, za manje od 24 sata, potpisalo peticiju kojom se traži da se ne razdvajaju brat i sestra koji su, nakon što ih je majka ostavila, smješteni u jednu hraniteljsku porodicu

11725 pregleda 14 komentar(a)
Centar za socijalni rad u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Centar za socijalni rad u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) formiralo je stručni tim koji će preispitati postupanje svih nadležnih organa u slučaju hraniteljske porodice u Pljevljima, te će se do donošenja nalaza tog tima obustaviti sve radnje u vezi sa ovim slučajem.

To je saopšteno iz Ministarstva, nakon što je skoro četiri hiljade građana, za manje od 24 sata, potpisalo peticiju, kojom se od Centra za socijalni rad u Beranama traži da ne razdvaja brata i sestru koji su, nakon što ih je majka ostavila, smješteni u jednu hraniteljsku porodicu u Pljevljima.

”Resorno ministarstvo će se rukovoditi isključivo najboljim intresima djece u skladu sa odredbama Konvencije o pravima djeteta i odredbama pozitivnih zakonskih propisa koje regulišu ovu oblast u državi. Zamolićemo javnost za poseban senzibilitet i suzdržanost od komentara koji predstavljaju kršenje prava na privatnost i ugrožavaju bezbrižno odrastanje djece. Napominjemo da će Ministarstvo finansija i socijalnog staranja učiniti sve da zaštiti najbolji interes djece”, saopšteno je iz Ministarstva.

Zbog namere razdvajanja brata I sestre ispred Centra za socijalni rad u Pljevljima sjutra će u deset sati biti organizovan protest.

”Maloljetnim usvojenim bratu i sestri prijeti razdvajanje iz porodice u kojoj su zajedno konačno našli svoj mir i ljubav. Razdvajanje brata i sestre vrši Centar za socijalni rad Berane iako nije nadležan. Molimo vas da svojim potpisom ne prekidate odrastanje krvnih srodnika u porodici punoj ljubavi, zbog interesa ljudi koji imaju novac i moć”, navodi se u tekstu koju prati potpisivanje peticije na internetu.

Porodica iz Pljevalja usvojila je nedavno dječaka koji je prije toga boravio u toj hraniteljskoj porodici. Nedugo zatim u njihov dom na predlog Centra za socijalni rad iz Berana stigla je i njegova godinu i po mlađa sestra, o kojoj se nakon rođenja majka nije željela da brine.

”Nakon godinu i po provedenih u hraniteljskoj porodici dječaka smo zakonski mogli da usvojimo i predali smo odmah zahtjev. Proces se malo odužio zbog epidemiološke situacije, ali smo nakon popuštanja mjera vrlo brzo završili taj proces. Našoj sreći nije bilo kraja", kazala je A.M.

I dječak i djevojčica, kazala je ona, rođeni su prije vremena.

”Ja i moj suprug obilazili smo djevojčicu u Kliničkom centru Crne Gore, a kasnije je bila premještena u dom u Bijeloj. Kada joj je bilo bolje, došla je u naš dom, iako još pravno nije bio gotov proces usvajanja djačaka. U maju prošle godine uspjeli smo da je udomimo i dobijamo status hranitelja staraoca. Tada nismo ni pomislili da je uopšte moguće razdvojiti rođenog brata i sestru, već smo predali zahtjev za usvajanje djevojčice. Od jedne socijalne radnice uz Berana, gdje su djeca rođena, obaviješteni smo da je, navodno Centar za socijalni rad Berane pronašao pogodnu porodicu za djevojčicino usvajanje. Kasnije smo saznali da ta priča baš i nije takva kakvu je htjela da prikaže radnica Centra za socijalni rad Berane, jer se prilikom inspekcijske kontrole htjelo da predstavi da mi ne želimo da usvojimo djevojčicu, što je laž. Postoji naš zahtjev za usvajanje, a kako se mi odnosimo prema djeci, to najbolje znaju u Centru za socijalni rad Pljevlja, vaspitači iz Vrtića 'Eko bajka', roditelji djece iz vrtića, a da ne pričamo i prijateljima i komšijama”, kazala je ona.

Kazala je da je od tada krenula njihova borba da brat i sestra nastave da zajedno žive.

”Žalili smo se Ministarstvu i još nikakav odgovor nismo dobili, osim da smo okarakterisani da nismo podobni finansijski, što nije tačno. Pitam sve u Ministarstvu zbog čega je podobnija porodica koja želi da uzme djevojčicu da bude 'sestra nekom drugom' pored rođenog brata? Svim pravnim sredstvima borićemo se do kraja, vidjećemo o čemu se radi i ko želi da razdvoji brata i sestru, a onaj ko nas je lišio starateljstva nad djevojčicom prošle sedmice, odgovaraće jer se mi nećemo predavati”, kazala je ona.

Uslove za zasnivanje usvojenja propisuje Porodični zakon. Usvojenje blizanaca, odnosno braće i sestara, propisano je posebnim uslovima.

”Blizanci i braća i sestre među kojima postoji emocionalna povezanost usvajaju se zajedno, a izuzetno mogu da budu usvojeni odvojeno ako ne postoji mogućnost da budu usvojeni zajedno i ako je to u njihovom najboljem interesu”, navodi se u Zakonu.

Bonus video: