Tokom ove godine registrovano je 25 incidenata na štetu novinara i medija u Crnoj Gori

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro je istakla da su novinarima izloženi napadima, prijetnjama, a da je na Vladi da sprovodi mjere, a da je jedan od načina specijalni policijski tim, koji bi štitio novinare prilikom izvještavanja

5157 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Sindikat medija Crne Gore
Foto: Sindikat medija Crne Gore

Tokom 2021. godine registrovano je 25 napada/incidenata na štetu novinara i medija u Crnoj Gori, što predstavlja značajan porast u odnosu na 2020., i to u obimu od 47 odsto.

"Posebno je zabrinjavajuće da je došlo do porasta u kategoriji "Prijetnje smrću novinarima", koje možda ne djeluje toliko izraženo u apsolutnim brojkama, ali je trend izuzetno problematičan", navodi se u izvještaju o sudskim postupcima za napade na novinare.

Izvještaj je dio projekta "Podrška medijskim slobodama i novinarskim standardima", koji realizuje Sindikat medija Crne Gore i Građanska alijansa.

Izvještaj će biti predstavljen na konferenciji, koja je počela danas u Podgorici, a pod nazivom "Dani slobode medija u Crnoj Gori", koju je otvorila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Srzentić je poručila da bez slobodnih medija, nema ni slobodnog društva, a da je položaj novinara u Crnoj Gori težak.

Analiza je pokazala, kako je kazao Predrag Nikolić iz SMCG, da su crnogorski mediji tokom 2020. godine i epidemije koronavirusa pozitivno poslovali i ostvarili ukupan profit od blizu 2,7 miliona eura.

"Ukupni prihodi su bili blizu 41,8 miliona eura, a rashodi gotovo 39,1 milion, a u medijima je radilo 1.806 ljudi. Blizu polovine prihoda ili 20 miliona eura medijima je stiglo iz javnih izvora, odnosno iz državnog i budžeta opština, a ostatak najvećim dijelom od marketinga", naveo je Nikolić.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Teresa Ribeiro je istakla da su novinarima izloženi napadima, prijetnjama, a da je na Vladi da sprovodi mjere, a da je jedan od načina specijalni policijski tim, koji bi štitio novinare prilikom izvještavanja.

Ona je istakla da su mediji suočeni i da finansijskim izazovima, koji su postojali i ranije, ali su danas u uslovima pandemije, još više došli do izražaja.

Predsjednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović Veličković je istakla da su podnijeli incijativu za izmjenu krivičnog zakonika, a povodom napada na novinare.

Istraživanje o socio-ekonomskom položaju medijskih radnika u Crnoj Gori, koje je uradio Sindikat medija, pokazalo je da je i dalje njihov položaj materijalno loš.

Istraživačica Sindikata medija Crne Gore, Bojana Konatar je rekla da je u istraživanju učestvovalo 87 novinara, od čega 30 muškaraca i 57 žena.

"Kada je u pitanju starost ispitanika, gotovo 45 odsto anketiranih ima između 30 i 39 godina, skoro 22 odsto ima između 40 i 49 godina, dok je nešto manje od 21 odsto imalo manje od 30 godina. Taj podatak govori u prilog činjenici da u velikom broju medija rade uglavnom ljudi s višegodišnjim iskustvom", navela je Konatar.

Bonus video: