NPCG: Preduzeto sve da bi se hitno identifikovali i procesuirali odgovorni za odstrijel kormorana

Iz NPCG ističu da se efikasnija fizička zaštita prostora, između ostalog, postiže strožim kaznenim politikama prema svim počiniocima krivičnih i prekršajnih djela na prostorima zaštićenih područja

2348 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) saopštili su danas da su preduzeli sve aktivnosti kako bi se u hitnom roku identifikovali i procesuirali krivolovci koji su odstrijelili kormorana u Nacionalnom parku Skadarsko jezero u Virpazaru.

Kazali su da su nadzornici Službe zaštite izašli na lice mjesta odmah po prijavi krivolova u zoni Nacionalnog parka, te sačinili službenu dokumentaciju koja je proslijeđena Centru bezbjednosti Bar i nadležnoj inspekciji.

Članica Građanskog pokreta URA Ljiljana Jokić saopštila je juče da je u NP Skadarsko jezero ubijen kormoran, poručivši da je hitno potrebno donijeti moratorijum na lov.

Iz NPCG ukazuju da su, u prethodnom periodu, u kontinuitetu apelovali na sve korisnike prostora da se na odgovoran način odnose prema ukupnim vrijednostima, ne samo tom, već svih pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori. Pozivaju sve one koji su u posjedu informacija o posljednjem nezakonitom slučaju da to prijave nadležnim organima ili Upravi Nacionalnog parka.

"Istovremeno i ovim povodom ukazujemo da se efikasnija fizička zaštita prostora postiže strožim kaznenim politikama prema svim počiniocima krivičnih i prekršajnih djela na prostorima zaštićenih područja, podizanjem svijesti javnosti o značaju očuvanja prirodnih vrijednosti, a prije svega, značajnijim ulaganjima u modernu tehničko-materijalnu opremu Službe zaštite", navodi se u saopštenju.

Kazali su da Služba zaštite Nacionalnog parka predstavlja jednu od karika u ukupnom sistemu zaštite prirode. "Samo zajedničkim djelovanjem svih subjekata mogu se očuvati njegove prirodne i kulturne, i ljudskim radom stvorene vrijednosti i dostići evropski standardi u oblasti zaštite životne sredine i prirode kojima težimo", dodaju iz NPCG.

Podsjećaju da je Skadarsko jezero, kao područje od međunarodnog značaja za boravak ptica, 1989. godine steklo IBA status, a kao značajno stanište vodenih ptica, Ramsar konvencijom 1995. godine upisano je u Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

Bonus video: