Sačuvati stabla skadarskog hrasta tokom rekonstrukcije Martinićkog puta

Iz CDE su kazali da za sada imaju pozitivne informacije od izvođača radova, koji rade na tome da pronađu rješenje kojim bi se stabla sačuvala. Ukazuju da veći broj stabala čine skadarski lužnjaci, jedina vrsta hrasta koji je u Crnoj Gori zakonom zaštićen

5270 pregleda 4 komentar(a)
Foto: CDE
Foto: CDE

Crnogorsko društvo ekologa (CDE) apelovalo je da se sačuvaju stabla skadarskog hrasta tokom rekonstrukcije Martinićkog puta.

Kazali su da za sada imaju pozitivne informacije od izvođača radova, Uprave za inspekcijske poslove i Agencije za zaštitu životne sredine, koji rade na tome da pronađu rješenje kojim bi se stabla sačuvala, a u konačnom dobio novi lokalni put sa starim pejzažnim vrijednostima.

"Prošle godine je spašen hrast. Stari hrast lužnjak u selu Tomševići u Danilovgradu je stajao na planiranoj trasi magistralnog puta. Investitor je planirao uklanjanje stabla, da bi se izbjeglo krivudanje puta. Pisali smo i razgovarali smo sa predstavnicima Opštine Danilovgrad i Uprave za saobraćaj i u konačnom put je prilagođen hrastu. Danas ovaj hrast stoji kao simbol snage i upornosti i pokazuje da uz malo dobre volje put i hrast mogu ići zajedno. Ova odluka je odjeknula i postala jedna od vijesti kojom su se lokalci i Opština ponosili, jer je napravljeno nešto lijepo i vrijedno za opštinu Danilovgrad i Park prirode 'Rijeka Zeta'. Ovaj hrast će biti izvor žirova, koji će graditi nove šume ovog parka", saopštili su iz CDE.

hrastovi Martinići
foto: CDE

Kazali su da put preko Martinića, koji se trenutno rekonstruiše, prati "dvadesetak najljepših" stabala hrasta.

Ukazuju da veći broj ovih stabala čine skadarski lužnjaci, jedina vrsta hrasta koji je u Crnoj Gori zakonom zaštićen. Iz tog razloga su, kako navode, pisali Opštini Danilovgrad i Upravi javnih radova kao investitoru, da prilikom rekonstrukcije puta sačuvaju ta stabla, po kojima su taj kraj i sami put prepoznatljivi.

"Usljed velikih pritisaka u prošlosti, šume skadarskog hrasta su danas svedene na pojedinačna stabla u okolini rijeke Zete, rijeke Bojane i Skadarskog jezera. Preostala pojedinačna stabla nam danas služe kao jedini izvor sjemena za obnovu ovih šuma", ističu iz CDE.

hrastovi Martinići
foto: CDE

Kazali su da su sva velika stabla obišli sa predstavnicima izvođača radova, koji su prepoznali važnost očuvanja starih stabala i iz tog razloga ih zaobišli do daljeg, jer se čeka konačna odluka Uprave javnih radova.

"Za sada imamo pozitivne informacije od izvođača radova, Uprave za inspekcijske poslove i Agencije za zaštitu životne sredine, koji rade na tome da pronađu rješenje kojim bi se stabla sačuvala, a u konačnom dobio novi lokalni put sa starim pejzažnim vrijednostima. Da bi se ozvaničila zaštita ovih stabala, potrebna je efikasnija saradnja između svih ovih institucija i ozvaničavanje odluke kojom se dozvoljava da hrastovi nastave svoj život od kojih nam svima može biti samo bolje", zaključuju iz CDE.

Bonus video: