Medoks: Stvaranjem mreže novinarki kreirati siguran prostor za dugoročne promjene

"Prijetnje novinarima, bilo onlajn ili fizičke, predstavljaju prijetnju demokratiji. Posao koji radite može biti izazovan, a ponekad i opasan. Ali imate značajnu i važnu ulogu u demokratskom društvu", saopštila je britanska ambasadorka Karen Medoks

1670 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Britanska ambasada Podgorica
Foto: Britanska ambasada Podgorica

Britanska ambasadorka Karen Medoks kazala je da stvaranjem mreže novinarki treba kreirati siguran prostor za dijeljenje izazova i rješenja za dugoročne promjene.

Medoks je bila domaćin regionalnog događaja na kojem je ugostila učesnike regionalnog projekta "Media for All" kako bi razgovarali o izazovima, barijerama i mogućnostima za stvaranje mreže za novinarke u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

Ona je tom prilikom kazala da je potrebno da iskoristimo ovu priliku koju daje program “Media for All” kako bismo kreirali mrežu za podršku i saradnju.

"Kao žene na uticajnim pozicijama, moramo da podržavamo jedna drugu i ohrabrujemo druge da preuzmu ove važne uloge", istakla je Medoks.

Dodala je i da je od njenog dolaska prije nešto više od godinu dana u medijima bilo više slučajeva nasilja nad novinarkama.

foto: Britanska ambasada Podgorica

"Prijetnje novinarima, bilo onlajn ili fizičke, predstavljaju prijetnju demokratiji. Posao koji radite može biti izazovan, a ponekad i opasan. Ali imate značajnu i važnu ulogu u demokratskom društvu. Zato ovaj projekat ima za cilj da vas podrži – stvaranjem mreže novinarki kako bi se kreirao siguran prostor za dijeljenje izazova i rješenja za dugoročne promjene", saopštila je ona.

Direktorica Britanskog savjeta Vanja Madžgalj kazala je da umrežavanje nije jednostavan poduhvat, te da zahtijeva trud, posvećenost, vrijeme, odlučnost, znanje i vještine, ali i da se mnoge mreže pojavljuju i nestaju.

"Naše novinarke i oni u njihovim mrežama podrške okupile su se danas ovdje da nas sve inspirišu da kroz solidarnost krenemo putem osnaživanja, jer smo svi posvećeni osiguravanju bezbjednosti i dobrobiti svih novinarki širom našeg regiona. Naša društva treba da čuju glasove novinarki koje uglas govore o onlajn i fizičkom nasilju, rodno zasnovanom nasilju, seksizmu, uznemiravanju i diskriminaciji. Kada novinarke govore o nasilju i diskriminaciji, one govore u ime svih žena. Upravo zato su njihovi glasovi još važniji", saopštila je Madžgalj.

Bonus video: