Sljedeće godine će biti gotova analiza koja će pokazati da li je Skadarsko jezero zagađeno hemikalijama

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak rekao je da se nada da u okviru projekta neće naći vrlo opasne hemikalije u Skadarskom jezeru ili ukoliko ih nađu da će da budu ispod dozvoljenih koncetracija, ukoliko su propisane za te hemikalije

7470 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Centar za ekotoksikolška istraživanja (CETI) priprema analizu koja će pokazati ispravnost vode u Skadarskom jezeru i da li u tom vodnom resursu postoji zagađenost hemikalijama, a dokument će biti završen sljedeće godine.

Kako prenosi PR Centar, to je saopšteno na pres konferenciji povodom predstavljanja projekta “Skadarsko jezero bez zagađenja hemikalijama”, koji sprovodi CETI.

Izvršni direktor CETI-ja, Vidoje Petričić, rekao je da veliku zahvalnost duguju Evropskoj uniji (EU), koja je podržala projekat u okviru IPA prekograničnog programa Crna Gora Albanija 2014-2020. godine.

„Tematski prioritet programa je zaštita životne sredine, podsticanje prilagođavanja klimatskim promjenama i njihovog smanjenja, sprječavanje i upravljanje rizicima. Partneri CETI-ja su institucije iz Albanije, Univerzitet Tirana i NVO Zeleni centar Albanije iz Skadra. Pridruženi partneri su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma“, naveo je Petričić.

foto: PR Centar

Istakao je da Skadarsko jezero, kao najveće na Balkanu, predstavlja ogromni vodeni potencijal i ima status zaštićenog područja kako u Albaniji, tako i u Crnoj Gori.

„U cilju zaštite biodiverziteta Skadarskog jezera, potrebno je uspostaviti tijesnu i kontinuiranu saradnju ljudi sa obje strane granice. Upravo takva saradnja je započeta kroz realizaciju ovog projekta. Saradnja je ključna, uzimajući u obzir postojanje saznanja o potencijalnim zagađenjima koja su nedovoljno ispitana“, kazao je Petričić.

Poručio je da je potrebno stalno imati u vidu nedjeljivost jezera na albanski i crnogorski dio, kada je zagađenje hemikalijama u pitanju, kao i isticati važnost pravilnog postupanja sa hemikalijama.

Državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Danilo Mrdak, ocijenio je da će projekat da doprinese ojačavanju čitavog ekološkog sektora.

foto: PR Centar

„Da biste znali kako i na koji način da upravljate sa bilo kojim resursom, u ovom slučaju tema je vodni resurs Skadarskoj jezera, prvo moramo da znamo u kakvom stanju su nam ti resursi, da budemo pošteni i da identifikujemo ako postoje problemi, a onda tek na osnovu toga, da donesemo ispravne odluke i da setom mjera učinimo da odstranimo negativne uticaje po životnu sredinu“, istakao je Mrdak.

Rekao je da se nada da u okviru projekta neće naći vrlo opasne hemikalije u Skadarskom jezeru ili ukoliko ih nađu da će da budu ispod dozvoljenih koncetracija, ukoliko su propisane za te hemikalije.

„Svjesni smo svi dvodecenijske javne debate da li su vode Skadarskog jezera u potpunosti ispravne, da li je industrijalizacija koja se dešavala u basenu Skadarskog jezera, prvobitno mislim na Nikšić i Podgoricu, dovela do značajnijih zagađenja voda i sedimenata u Skadarskom jezeru“, kazao je Mrdak.

Projektna menažerka, Danijela Šuković, kazala je da je fokus projekta usmjeren na zajedničko djelovanje u dijelu ispitivanja, analiza a sve u cilju preciznijeg određivanja hemijskog statusa Skadarskog jezera.

foto: PR Centar

„Govorimo o dvomjesečnim ispitivanjima. Da bi se hemijski status definisao na pravi način potrebna su opsežnija i dugotrajnija ispitivanja. Potrebno je definisati trend, ali smo optimistični i mišljenja da ćemo makar dati neku početnu sliku stanja i dati mogućnost našim partnerima, pogotovo Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da kreiraju dalje mjere , odnosno da još preciznije definišu budući monitoring program“, rekla je Šuković.

Rekla je da su prvo definisali one tačke na Skadarskom jezeru na kojima će se uzorkovati a potom i analizirati voda i sediment.

„Sa naše strane govorimo o 10 tačaka, sa strane Albanije govorimo o četiri tačke. Znači, ukupno 14 tačaka je sasvim dovoljno za reprezentativnot i pomoću njih ćemo dati adekvatnu sliku stanja nakon ispitivanja i analiza. Ovaj projekat ima jako mnogo istraživačke note, a ne samo klasičnog ispitivanja“, kazala je Šuković.

Da bi se sve realizovalo potrebni su, kako je navela, profesionalni kapaciteti, ali i određeni tehnički preduslovi.

„Kada je u pitanju CETI, kolege iz Albanije su se značajno oslonile na naše iskustvo u analizama dugo 25 godina, a mi smo takođe u poziciji da koristimo njihova značajna iskustva u istraživanju, pa će kada se budu radile statističke obrade podataka od velike koristi biti njihovo naučno iskustvo. Tako da je to sprega dvije vrlo iskusne i za saradnju i prezentaciju podataka otvorene institucije“, rekla je Šuković.

foto: PR Centar

Smatra da je svima važno da svi segmenti životne sredine budu dobrog kvaliteta a Skadarsko jezero dobrog ekološkog i hemijskog statusa.

„Svi želimo da ta voda bude kao voda za piće i u tom smislu javnost će biti upoznata sa situacijom na Skadarskom jezeru. Uzorkovanje je završeno, analize su u toku i sredinom sljedeće godine očekujemo realizaciju posljednje aktivnosti, a to je formiranje dokumenta kojim ćemo vas upoznati kakva je zapravo slika stanja Skadarskog jezera, ne paušalno, nego krajnje konkretno, na temelju validnih podataka“, kazala je Šuković.

Finansijski menadžer, Zoran Vučinić, kazao je da je ukupna vrijednost projekta 467.855 eura, od čega je kontribucija Evropske unije 397.630 eura, a tri partnera 70.226 eura.

„U projektu učestvuju tri partnera, a to su Centar za ekotoksikološka ispitivanja-Podgorica (CETI) čiji je budžet 270.400 eura, Univerzitet Tirana čiji je budžet 165.150 eura i NVO Zeleni Centar Albanija 32.300 eura“, naveo je Vučinić.

Prema njegovim riječima, najveći dio sredstava ide za nabavku opreme i hemikalija.

„Projekat ima vrlo zahtjevne 33 nabavke. Plan je vrlo obiman i opsežan. Sve nabavke se rade preko procedura iz zakona Evropske unije u pogledu javnih nabavki, a projekat traje 27 mjeseci“, rekao je Vučinić.

Bonus video: