"Cijevna" da vrati 4.400 kvadrata opštinske zemlje

Opština Budva pokreće dva sudska spora protiv kompanije Danila Petrovića

15710 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Akademije znanja u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Akademije znanja u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Administracija gradonačelnika Marka Carevića pokrenuće dva sudska spora protiv podgoričke građevinske kompanije “Cijevna komrec” biznismena Danila Petrovića, jer nije ispoštovan ugovor za izgradnu zgrade Akademije znanja.

To je “Vijestima” potvrđeno u lokalnoj upravi.

Sekretar za investicije Joko Popović (kadar Demokratskog fronta) dostavio je dokumentaciju kolegama u Sekretarijatu za zaštitu imovine da se pokrenu dva sudska spora - vraćanja viška prenesene imovine koje je “Cijevna komerc” uzela od Opštine (4.400 kvadrata zemlje u Bečićima), ali i zbog toga što nije otklonila nedostatke koje je konstatovala Komisija za tehnički pregled i nadzorni organ, zbog čega zgrada Akademije znanja ni nakon više od decenije ne može da dobije upotrebnu dozvolu.

Carević se obratio Popoviću početkom novembra, zatraživši da se pokrene postupak u slučaju “Cijevne komerc”.

”U skladu sa vašim nadležnostima, molimo vas da u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu imovine u što hitnijem roku pokrenete postupak zabilješke potraživanja i pribavite potrebnu dokumentaciju”, navodi se u dopisu Carevića.

Odmah nakon toga Popović je kompletnu dokumentaciju dostavio kolegama u Sekretarijatu za zaštitu imovine. Dostavljen je ugovor iz 2007. koji je Opština Budva zaključila sa “Cijevna komerc”, ali i kopija dopisa iz 2016. gdje Petrovićeva firma potvrđuje da im je predato viška zemljišta u vrijednosti od 750.117 eura, koliko je procijenjeno 4.400 kvadrata.

Opština insistira da se na imovinu “Cijevne komerc” upiše u listove nepokretnosti teret na ime potraživanja.

Joko Popović u zgradi Akademije znanja
Joko Popović u zgradi Akademije znanjafoto: Vuk Lajović

Na osnovu ugovora koji je nekadašnja opštinska vlast iz redova DPS-SDP zaključila sa kompanijom “Cijevna komerc” 2007. ta građevinska kompanija za izgradnju Akademiju znanja dobila je 12.310 kvadrata opštinske zemlje u Bečiima, ali i dodatnih 2.754.377 eura u novcu.

Nova gradska uprava je 2017. pokrenula postupak kako bi Akademija znanja dobila upotrebnu dozvolu, ali to je praktično nemoguće, jer nijesu otklonjeni tehnički propusti.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj nedavno je odbio zahtjev Sekretarijata za investicije da izda upotrebnu dozvolu.

To je bila kap koja je prelila čašu, pa je Opština odlučila da presavije tabak.

Gradska uprava iz redova DF i Demokrata u proteklih pet gdina u nekoliko navata je isticala da je gradnja Akademije znanja koštala nevjerovatnih 6,6 miliona eura, te objelodanjeni su dva ugovora sa “Cijevna komercom” - jedan na 2,8 miliona za izgradnju i drugi ugovor o opremanju od 3,8 miliona eura.

O ugovoru koji je nekadašnja gradska uprava zaključila sa “Cijevna komercom” zainteresovalo se prije tri godine i Specijalno državno tužilaštvo, koje je tražilo da im se dostavi kompletna dokumentacija.

Tužilaštvo je posebno interesovao ugovor o prenosu prava nepokretnosti - zemlje u Bečićima i skupštinska odluka iz 2007. kojom je odobreno da se to učini. Tada je gradom upravljala koalicija DPS - SDP, i glasovima odbornika je dato zeleno svjetlo da se izvrši prenos vlasništva nad opštinskom zemljom.

Istražitelji su zahtijevali i da im se dostave i ugovori iz 2009. koje je lokalna uprava zaključila sa “Cijevna komercom” oko opremanja zgrade, a na uvid su zahtijevana i dodatna dva ugovora iz avgusta i septembra 2009. o izvođenju završnih radova i otklanjanju nedostataka.

Bonus video: