Radikalizovaće proteste ako nadležni pokušaju da djevojčicu odvoje od svog brata

Hraniteljka A.M. je kazala da je za danas zakazan sastanak u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, kojem će prisustvovati njihova advokatica

6721 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Goran Malidžan
Sa jučerašnjeg protesta, Foto: Goran Malidžan

Više stotina građana Pljevalja okupio se juče ispred zgrade Centra za socijalni rad u Pljevljima, tražeći od nadležnih da ne razdvajaju brata i sestru koji su, nakon što ih je majka ostavila, smješteni u jednu hraniteljsku porodicu u tom gradu.

Protestu su prisustvovali i hranitelji, koji se brinu o dvoje mališana i bore da ostanu u njihovom domu. Oni su ranije usvojili dječaka iz Berana koji sad ima tri i po godine nakon što je tri godine proveo kod njih u hraniteljskoj porodici, a 6. decembra podnijeli su zahtjev za usvajanje njegove godinu i četiri mjeseca mlađe sestre, o kojoj takođe brinu od njenog rođenja.

Okupljeni građani su nosili transparente na kojima je pisalo “Pljevlja za djecu”, “Stop razdvajanju brata i sestre”, “Neću da živim bez moga brata, ne razdvajajte nas iz jednoga jata”...

Hraniteljka A.M. je kazala da je za danas zakazan sastanak u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, kojem će prisustvovati njihova advokatica.

Sa protesta
Sa protestafoto: Goran Malidžan

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja juče su saopštili da su formirali stručni tim koji će preispitati postupanje svih nadležnih organa u slučaju hraniteljske porodice u Pljevljima, te će se do donošenja nalaza tog tima obustaviti sve radnje u vezi sa tim slučajem.

Građani su juče kazali da će radikalizovati proteste ukoliko nadležni pokušaju da djevojčicu odvoje od svog brata.

Jedan od građana i prijatelj porodice Vanja Čogurić kazao je da je odgovorni iz Centra za socijalni rad iz Berana trebalo da dođu da objasne zašto je došlo do ovakve situacije.

”Meni je nepojmljivo da u današnje vrijeme gdje treba da se družimo kao prijatelji da neko dođe da rastavi brata i sestru. Socijalna radnica iz Berana koja je vodila ovaj slučaj treba da kaže šta se desilo. Ja se nadam da će se ova agonija brzo riješiti u korist djece. Ova djeca dobijaju veliku ljubav u porodici, ja garantujem da mnogi ljudi svojoj biološkoj djeci ne daju ljubavi koliko oni daju ovoj djeci”, kazao je Čogurić.

Direktorica pljevaljskog Centra za socijalni rad Branka Danilović kazala je da Centar i Ministarstvo rada i socijalnog staranja vode brigu o djeci.

”Mi smo dvoje djece ovoj porodici dali na hraniteljstvo. Sa zadovoljstvom mogu reći da je to porodica koja mi je ostala duboko u sjećanju, posebno prvi put kada smo im povjerili dijete. U ovom slučaju mi smo odmah obavijestili Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i ono je formiralo stručni tim koji će razmotriti sve okolnosti i odlučiti o tome kome će povjeriti djecu. U timu se nalaze stručni radnici, psiholozi, pedagozi, koji će odlučiti o najboljem interesu djece. Ja sam rekla i usvojiteljima koji su usvojili ovo prvo dijete da ćemo mi u Centru a prije svega Ministarstvo koje donosi odluku o usvojenju poštovati interes djeteta. Da djeca budu zajedno da se ne razdvajaju i o tome smo strogo vodili računa”, rekla je Danilović.

Istakla je da je Centar za socijalni rad iz Berana, s obzirom na to da su djeca iz tog grada zajedno sa Ministarstvo finansija i socijalnog staranja donosi odluku o povjeravanju djece.

”Oni su u kontaktu sa Ministarstvom i donijeće sigurno ispravnu odluku i sagledati dobro sve okolnosti”, rekla je Danilović.

Rekla je da zakon precizira ko može da usvoji dijete.

”To mora biti potpuna porodica sa prihodima i hiljadu drugih stvari, ali ima preporuka u smislu Evropske konvencije o zaštiti prava djeteta da se vodi računa, ako postoji mogućnost da djeca ostanu zajedno i naše Ministarstvo će o tome povesti računa. Mislim da će se gledati najbolji interes djeteta da se brat i sestra ne razdvajaju”, rekla je Danilović.

Onlajn peticiju kojom se od Centra za socijalni rad u Beranama traži da ne razdvajaju brata i sestru do sada je putem interneta potpisalo oko 5.150 građana.

Bonus video: