Francuska donirala Crnoj Gori 117 hiljada Fajzer vakcina

"Pandemijski period naučio nas je da samo zajedno, udruženi i solidarni možemo biti dio rješenja. Naš prijateljski francuski narod, pokazao je mnogo puta kako su prijatelji važni u teškim vremenima", kazala je ministarka zdravlja Borovinić Bojović

11250 pregleda 25 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Francuska je donirala Crnoj Gori 117.000 Fajzer vakcina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Pošiljku je ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović uručio francuski ambasador u Crnoj Gori, Kristijan Timonije.

Ona je zahvalila ambasadoru na donaciji i istakla posvećenost i kontinuiranu podršku koju Francuska pruža Crnoj Gori od početka pandemije koronavirusa.

''Pandemija koronavirusa donijela je svijetu mnogo patnje i odricanja. Zaustavljene su životne aktivnosti na mnogim poljima. Granice nisu zaustavile širenje zaraze uprkos najsavremenijim metodama nadzora i praćenja. Danas slobodno možemo reći da dijelimo život na prije i poslije korone. Ipak, pandemijski period naučio nas je da samo zajedno, udruženi i solidarni možemo biti dio rješenja. Naš prijateljski francuski narod, pokazao je mnogo puta kako su prijatelji važni u teškim vremenima", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je naglasila da je Crna Gora do sada uspjela da obezbijedi preko milion i četiri stotine vakcina protiv Kovid infekcije i pozvala građane da se vakcinišu kako bi se život vratio u normalu.

foto: Ministarstvo zdravlja

''Virus je i dalje tu, a mi imamo mogućnost da budemo brži i iskoristimo nauku koja nam je donijela vakcine kao spas od katastrofalnih posljedica koje Kovid19 donosi. Zato vas i sa ovog mjesta molim i apelujem da budete partneri u zajedničkoj borbi za povratak u normalnost, za život bez korone. Vakcinišite se, vakcine su spasile svijet u prošlosti! Zahvaljujući njima iskorijenjene su mnoge zarazne bolesti.I sada možemo učiniti isto! '' poručila je ona.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da je Timonije "izrazio divljenje, ali i zahvalnost zaposlenim u zdravstvenom sistemu na neprestanom angažovanju i brizi". On je takođe istakao važnost imunizacije.

''Virus je, nažalost, i dalje prisutan i poprima još opasnije oblike. Stoga, treba raditi na mobilizaciji i nastaviti sa zajedničkom borbom. Najizloženiji su stariji i pojedine ranjive kategorije stanovništva. Moramo ih zaštititi i naš zadatak je da se vakcinišemo i da nastavimo da novim dozama održavamo otpornost našeg tijela. Neophodna je, dakle, najbolja zaštita '' poručio je on.

Istakao je da je i ovom donacijom Francuska željela da pomogne i pruži podršku u borbi protiv koronavirusa.

"Ambasador je pozdravio nedavno usvojene mjere koje će omogućiti vakcinisanim osobama nesmetano putovanje u ternutku kada, kako je naglasio, Francuska preuzima predsjedavanje Evropskom unijom", navodi se u saopštenju.

Bonus video: