Opatovo dato Opštini na korišćenje

Lokalna uprava Tivta obratila se nedavno Ministarstvu odbrane molbom za privremeno ustupanje Opatova koje je nekada bilo izdvojeni pogon bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal u kojem se remontovalo artiljerijsko naoružanje i proizvodila razna sredstva ratne tehnike

3202 pregleda 2 komentar(a)
Ulaz u vojni objekat Opatovo u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Ulaz u vojni objekat Opatovo u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Vlada Crne Gore donijela je odluku da država Opštini Tivat privremeno ustupi na korišćenje nekadašnji vojni objekat “Opatovo” u istoimenom naselju na obali Tivatskog zaliva.

Lokalna uprava Tivta obratila se nedavno Ministarstvu odbrane molbom za privremeno ustupanje Opatova koje je nekada bilo izdvojeni pogon bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta Arsenal u kojem se remontovalo artiljerijsko naoružanje i proizvodila razna sredstva ratne tehnike. Nakon zatvaranja Asrenala 2007. Opatovo je korišćeno kao jedno od vojnih skladišta VCG, ali se već nekoliko godina na koristi ni u toj namjeni.

Opštinari su tražili da im se stoga Opatovo ustupi za privremeni smještaj Službe zaštite i spasavanja koja uskoro mora da napusti prostorije bivšeg hotela “Tivat”.

Hotel “Tivat” će uskoro njeni novi vlasnici koji su ga kupili od HTP “Primorje, da sruše i na na tom mjestu grade luksuzan hotelsko-stambeni kompleks. Opština je zato od Ministarstva odbrane zatražila da joj privremeno ustupi vojni objekat koji je i zvanično proglašen neperspektivnim za Vojsku. S time se saglasilo i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja koje je nadležno za raspolaganje državnom imovinom.

Zeleno svjetlo za ustupanje “Opatova” Tivćanima formalno je nakon toga prije desetak dana dala i Vlada, prihvativši da se Opštini da na korišćenje ovaj prostor koji čine tri katastarske parcele ukupne površne 93.130 kvadrata, a na kojima postoji više objekata i podzemnih tunela u kojima je nekada čuvana municija i druga sredstva ratne tehnike. U odluci Vlade piše da se kompleks “Opatovo” ustupa lokalnoj upravi “na privremeno korišćenje za potrebe smještaja Službe zaštite Opštine Tivat, do izgradnje nove Vatrogasne stanice, a najduže do privođenja namjeni lokacije “Opatovo” u skladu sa važećim planskim dokumentom”.

Bonus video: