Ove godine se troši po planu, petlja čeka

Iz Ministarrstva je saopšteno da se “od 16 tunela radovi na iskopu i primarnoj i sekunadrnoj podgradi izvode na 15”
99 pregleda 0 komentar(a)
Osman Nurković autoput, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Osman Nurković autoput, Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Ažurirano: 31.10.2017. 21:08h

Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković ponovio je juče da će petlju Smokovac, fazno graditi kao dio buduće dionice Smokovac - Farmaci, a da će sada napraviti samo priključak za dionicu Smokovac - Mateševo.

“Petlja Smokovac je Detaljnim prostornim planom autoputa Bar - Boljare definisana kao II etapa realizacije. Projektnim zadatkom za izradu Glavnog projekta je planirano da se petlja projektuje fazno, da bi da se kroz I fazu omogućilo kvalitetno rješenje priključka na ovu dionicu autoputa Bar - Boljare, do usvajanja DUP Jadransko-jonskog autoputa, odnosno do donošenja konačne finalne odluke o trasi Jadransko-jonskog autoputa i nastavka realizacije autoputa Bar-Boljare kroz dionicu Farmaci - Smokovac,” rekao je Nurković. On je sa izvršnim direktorom CRBC za Crnu Goru Hei Shiqiangom obišao gradilište mosta Moračica, gdje su završeni stubovi na mostu.

Iz Ministarrstva je saopšteno da se “od 16 tunela radovi na iskopu i primarnoj i sekunadrnoj podgradi izvode na 15”.

“Pored probijenog tunela Jabučki krš i Klopot, do kraja ove godine očekuje se probijanje i tunela Vilac i Mrke. Na samoj trasi autoputa, bez priključnih rampi petlji i nadvožnjaka, je planirano 20 mostova... Radovi se intenzivno izvode na 11 mostova. Takođe, radovi se izvode na otvorenoj trasi, kao i na potpornim zidovima i propustima,” rekao je Nurković, prenosi se u saopštenju.

On je rekao da je CRBC ove godine izveo radove u iznosu od 127 miliona eura. “S obzirom na to da do kraja godine očekujemo uspostavljanje još dvije situacije, kao i činjenicu da je postignuto da se dnevno izvode radovi u iznosu od milion eura, do kraja godine će se ostvariti potrošnja projektovanog budžeta za godinu - 180 miliona eura,” kaže Nurković.

On nije navodio detalje o ishodu pregovora sa CRBC o finansiranju petlje Smokovac, za koju se ispostavilo da nije ukalkulisana o troškove gradnje dionice autoputa .

Premijer je saopštio ranije da u vezi sa tim postoji oprečno tumačenje Ministarstva i kineskih partnera.

Bonus video: