Skupština: Planira se izgradnja solarne elektrane na krovu i nabavka električnih vozila

Oni su naveli da su, u saradnji sa društvom sa ograničenom odgovornošću /d.o.o/ "Deponija", stvorili uslove za reciklažu papira u glavnoj zgradi i poslovnim prostorima Skupštine

4104 pregleda 6 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore, Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore, u cilju promocije ekoloških politika, planira da, na krovu objekta, izgradni solarnu elektranu kao i da nabavi vozila na električni pogon, saopšteno je iz parlamenta.

Iz Skupštine su kazali da su, kako bi promovisali Crnu Goru kao ekološku državu, realizovali i planiraju da realizuju brojne projekte.

“Nakon nedavno završene temeljne adaptacijie centralne zgrade, planirana je i izgradnja solarne elektrane na krovu objekta, kao i nabavka vozila na električni pogon”, rekli su iz Skupštine.

Oni su naveli da su, u saradnji sa društvom sa ograničenom odgovornošću /d.o.o/ "Deponija", stvorili uslove za reciklažu papira u glavnoj zgradi i poslovnim prostorima Skupštine.

Kako su kazali, prikupljeni papir će, jednom sedmično, biti transportovan u Reciklažni centar.

“Prilikom temeljne adaptacije centralne zgrade parlamenta, naročita pažnja je posvećena energetskoj efikasnosti i održivosti, što za cilj ima značajnu uštedu u potrošnji električne energije”, rekli su iz Skupštine.

Oni su naveli da će, izgradnjom solarne elektrane, obezbijediti do 45 odsto godišnje potrošnje električne energije.

Iz Skupštine su kazali da, kroz nabavku vozila na električni pogon, namjeravaju da što prije zamijene vozila na benzinski i dizel pogon i utiču na smanjenje emisije štetnih gasova.

“Na tragu savremenih ekoloških trendova stoji i realizacija projekta e-parlament, koji podrazumijeva digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa, kao i opcija elektronskih predstavki i e-peticija, što će u perspektivi omogućiti izbacivanje papira iz upotrebe”, rekli su iz Skupštine.

Oni su poručili da će promocija i poštovanje vrijednosti zaštite životne sredine i ekoloških politika biti jedan od prioriteta 27. saziva parlamenta.

Bonus video: