Radulović: KCCG dokazao da je oslonac svih građana

Ona je kazala da je KCCG prošle godine, kada je bio dominantan najslabiji soj koronavirusa, čak na šest mjeseci bio zatvoren i nedostupan za svakog pacijenta koji nije bio COVID ili hitan slučaj.

4426 pregleda 14 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Klinički centar Crne Gore (KCCG), u najizazovnijem trenutku pandemije koronavirusa, dokazao je da je oslonac svih građana, ocijenila je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Ona je kazala da je KCCG prošle godine, kada je bio dominantan najslabiji soj koronavirusa, čak na šest mjeseci bio zatvoren i nedostupan za svakog pacijenta koji nije bio COVID ili hitan slučaj.

Radulović je istakla da je KCCG ove godine, koja je i što se pandemije tiče bila mnogo zahtjevnija, dokazao da može mnogo bolje.

“Ne samo da smo nadoknadili 40 hiljada pregleda iz prošle godine, već smo tokom cijele godine, čak i kada smo bili na izmaku snaga i ostalih kapaciteta, radili kao sat i KCCG nije stao ni na sekundu”, rekla je Radulović.

Ona je navela da KCCG u posljednjih godinu ima najsavremeniju terapiju protiv koronavirusa.

Prema njenim riječima, tako će i nastaviti, jer je Crna Gora i prije nego što su i odobrene za upotrebu, među prvim stala u red za nove vakcine i tablete.

“Uz to, mi u KCCG tokom svake sedmice uradimo oko osam hiljada pregleda, prijema, operacija i slično. To znači da smo za godinu u ovoj kući pružili preko 320 hiljada zdravstvenih usluga što je praktično pola Crne Gore”, kazala je Radulović.

Radulović je istakla da taj rezultat postiže oko tri hiljade zaposlenih.

Ona je dodala da su najprestižnije bolnice u Evropi, i stručno i tehnički, u posljednjem udaru Delta soja koronavirusa, nažalost, morale da obustave sve programe osim COVID-a.

“KCCG je, u ovoj godini, uspio da prevaziđe taj izazov i uradićemo sve da tako ostane što duže, ali nam za to treba i pomoć naših pacijenata”, navela je Radulović.

Kako je navela, za godinu je u KCCG uloženo preko dva miliona EUR, odnosno oko 170 hiljada mjesečno.

“Svakog mjeseca smo, takođe, iako je COVID bio prioritet, uvodili najmanje jednu novu vrstu intervencija svakog mjeseca što bi bio uspjeh i u redovnom ambijentu”, rekla je Radulović.

Ona je ocijenila da su dokazali da istovremeno mogu i moraju da rade na više frontova.

Radulović je kazala da je KCCG preuzeo novi sistem zakazivanja specijalističkih pregleda koje su, uz to, produžili.

“Jer, želimo maksimalno da budemo posvećeni pacijentu. Na ovaj način, za godinu ćemo građane poštedjeti čak 180 hiljada izlišnih vraćanja izabranim ljekarima”, dodala je Radulović.

Ona je navela da su počeli i završili više rekonstrukcija klinika i da nastavljamo tim tempom na ostalim odjeljenjima.

Radulović je kazala da sljedeće godine očekuju početak izgradnje klinika za mentalne bolesti i za infektivne bolesti i dermatovenerologiju.

Ona je istakla da rade i na obezbjeđenju tehničkih uslova za izgradnju nove zgrade Urgentnog centra.

Kako je kazala, u KCCG-u misle na budućnost jer se ljekari ne stvaraju očas posla i da su zato i raspisali rekordan broj specijalizacija.

“Osim toga, KCCG je u svakom trenutku bio na raspolaganju da pomogne kolegama širom Crne Gore - ili tako što ćemo angažovati naše ljekare u drugim bolnicama ili tako što ćemo im bez odlaganja ustupiti našu opremu. Solidarnost mora da bude temelj ovoga društva”, rekla je Radulović.

Sve to su, kako je dodala Radulović, zavidni rezultati svakog zaposlenog u Kliničkom centru, od ljudi na prijavnici preko medicinskih sestara do ljekara i direktora svih klinika.

“Zbog čega svojim kolegama ljudski i profesionalno čestitam na izuzetnoj predanosti. Vjerujem da će država naći način da im se oduži”, istakla je Radulović.

Radulović je navela da su u KCCG raspoloženi i da čuju i kritike.

Ona je kazala da građani uvijek mogu da se obrate zaštitnici prava pacijenta, kao i zamjenici direktora, koje su tu da direktno čuju i i provjere svaku eventualnu zamjerku koju imaju građani.

“Mi smo tu zbog vas i radimo na tome da se iz korjena izmijeni svijest o tome da ljekare morate da čašćavate za posao koji su dužni da rade”, rekla je Radulović.

Radulović je dodala da se nada eliminaciji onih pojedinačnih izgreda kada su primorani da traže policijsku zaštitu, zbog nepriličnog ponašanja prema zdravstvenom radniku na radnom mjestu.

“Vjerujem da trasiramo put ka uspostavljanju još većeg povjerenja između zdravstvenog radnika i pacijenta”, poručila je Radulović.

Bonus video: