Protest u Budvi: "Stari grad prestaje da živi, ako zatvore Poštu najbolje da izbace i muzej i nas"

Starograđanin, Jero Dragićević istakao je da Pošta mora da ima filijalu u Starom gradu koja treba da radi tokom cijele godine, a ne sezonski

12437 pregleda 17 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović

Starograđani, te predstavnici mjesnih zajednica "Stari grad" i "Gospoština" u Budvi pozvali su danas sa protesta održanog ispred bedema nadležne da počnu, nakon 30 godina da vode računa, jer Stari grada praktično prestaje da živi.

Povod okupljanja bila je najava zatvaranja filijale Pošte u Starom gradu, što je samo jedna u nizu postupaka nadležnih, koji izmješta svoje kncelarije iz Staroga grada, koji praktično živi jedino tokom ljetnjih mjseci.

Iako su iz Pošte kazali da namjeravaju da filijalu izmjeste u glavnu ulicu Starog grada, mještani su kazali da zabrinjava nebriga prema ovom najstarijem jezgru Budve.

Starograđanin, Jero Dragićević istakao je da Pošta mora da ima filijalu u Starom gradu koja treba da radi tokom cijele godine, a ne sezonski.

"Jer ako i oni zatvore Poštu, pitamo se šta će biti sa Starim gradom, sada makar i neko prođe da uplati. Ovako ništa nema. Kada bi to izbacli, najbolje da izbace i muzej i nas iz Staroga grada i neka ga zaključaju preko zime, od oktobra do maja, pa neka puste da rade šankovi, kafane i ostalo", kazao je Dragićević.

Član MZ "Stari grad" Luka Vučković kazao je da već 30 godina traje priča da se oživi Stari grad, od njegove rekonstrukcije od zemljotresa.

"Od tada se ništa nije desilo do dan danas. Niko od mještana to ne može da shvati. Postali smo hit destinacija ljeti, a zimi najbolje da zatvorimo poslovne objekte i da se iselimo i da zimi postanemo arheološko nalazište", kazao je Vučković i naglasio da očekuje od nadležnih da započnu rješavanje problema sa kojima se suočavaju mještani.

Iz MZ "Gospoština" su kazali da očekuju od opštinske administracije da znatno efikasnije i s više prioriteta vodi računa o inicijativima i zahtjevima mjesnih zajednica.

"Sve te incicijative su nešto što treba da stanovnicima naših naselja omogući kvalitetniji život, riješi neke probleme koji su nadležnisti gradskih službi i podigne nivo turističke destinacije u cjelini.Prilikom susreta sa menadžmentom Opštine Budva, sredinom decembra 2020., nam je rečeno da sve svoje zahtjeve dokumentujemo i da će gradske službe uraditi maksimum na njihovom rješavanju. U tom periodu, dakle za proteklih 12 mjeseci smo opštinskim sekretarijatima, službama i Kabinetu predsjednka dostavili 10-ak incijativa za koje nažalost nemamo nikakvu povratnu informaciju da li će biti uzeti u razmatranje, stavljen u plan realzacije ili plan budžeta za narednu godinu. Neke od tih inicijativa su pokrenute zajedno za MZ Stari Grad obzirom da određeni problemi tište građane oba naselja a vjerujemo i druge susjedne mjesne zajednice", istakli su u MZ "Gospoština".

Bonus video: