Vlasnici drvoprerađivačkih preduzeća, njih 40, podnijelo krivičnu prijavu protiv direktora Uprave za šume

Iz Uprave za šume jutros su saopštili da neće mijenjati Javni poziv za davanje šuma na korišćenje jer su kako tvrde izašla u susret svim glavnim primjedbama drvoprerađivača

10787 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Četrdeset vlasnika drvoprerađivačkih preduzeća u Crnoj Gori podnijelo je krivičnu prijavu protiv direktora Uprave za šume Srđana Pejovića zbog uticaja na komisiju koja odlučuje o javnom pozivu za davanje šuma na korišćenjem, prodajom drveta u dubećem stanju.

To je kazao Jasmin Bralić, vlasnik drvoprerađivačke firme iz Rožaja na drugom protestu crnogorskih drvoprerađivača održanom ispred Uprave za šume u Pljevljima.

Bralić je kazao da protest podržava 40 firmi koje kako je rekao upošljavaju većinu zaposlenih u crnogorskoj drvopreradi.

"Podnijeli smo krivične prijave protiv direktora Uprave za šume Srđana Pejovića i tenderske komisije jer smatramo da komisija treba da bude nezavisna. Predsjednik komisije je zamjenik direktora preko kojeg on vrši uticaj na komisiju i sve odluke komisije direktor objavljuje dva dana prije u medijima", kazao je Bralić.

Kazao je da su izjavili žalbu protiv javnog poziva za koji je rekao da je diskriminatorski.

"Želim da saopštim da ovdje ne protestujemo da bismo bili privilegovani niti da ucjenjujemo bilo koga kako direktor želi da predstavi. Ovdje protestujemo protiv uslova koji su propisani javnim pozivom i protiv načina bodovanja Direktor Uprave za šume mora da shvati da interes države nije da Uprava za šume ostvaruje ekstra profit kako bi on mogao da zapošljava partijske vojnike i da zapošljava i da potpisuje konsultanstske ugovore. Interes države je u otvaranju novih radnih mjesta u realnom sektoru. Direktor je nama pisano saopštio da je ovaj poziv najbolji i najpravičniji a dan poslije toga on mijenja uslove. Naši zahtjevi ostaju isti da se poništi javni poziv 4 da sjednemo za sto i da se dogovaramo", rekao je Bralić, napominjući da ne govori u svoje ime već u ime 40 crnogorskih drvoprerađivača.

Bralić je kazao da će biti prinuđeni da kako je rekao ugase proizvodnju ukoliko ostanu sadašnji uslovi javnog poziva.

"Mi protestujemo zbog načina bodovanja jer glavni faktor na ovom javnom pozivu je ponuđena cijena, koja vuče 90 bodova a naša ulaganja u proizvodne kapacitete niko ne boduje. Ne znamo kako direktor želi da postigne razvoj ako je 90 bodova vuče cijena. U međuvremenu u poziv je ubacio da moramo posjedovati pogone za preradu što u početku nije bilo. Ovim uslovima u javnom pozivu se podstiče trgovina", tvrdi Bralić.

Bralić i Kotlaja
Bralić i Kotlajafoto: Goran Malidžan

Protes crnogorskih drvoprerađivača podržao je danas predsjednik Udruženja privrednika Pljevalja Mirko Kotlaja.

"Došao sam da podržim borbu privrednika za bolje uslove poslovanja koji neće diskriminisati ni jednog privrednika posebno nprivrednike koji su do sada uložili prilično velika sredstva u svoje drvoprerađivačke kapacitete da bi danas neki novi javni funkcioneri evo danas i direktor Uprave za šume postasvljao uslove koji su diskriminatorski . Udruženje privrednika će se posebno boriti da se zaštite lokalni privrednici, pošto se iz poslednje izmjene tendera izbačena ta lokalna ekonomija...Želim da se ova borba objedini i da se spusti lopta, da svi sjedu za sto i svi pozivi koji se tiču poslovanja privrednika moraju se donositi dogovorno i da se dođe do najmanjeg zajedničkog interesa i interesa države i poslodavaca kako bi se sačuvala radna mjesta i proizvodni kapaciteti. Svaki javni poziv treba da ispuni svoju osnovnu obavezu da bude razvojni i u interesu privrede“, rekao je Kotlaja.

Bralić je kazao da drvoprerađivači koji protestuju nisu članovi NVO Saveza drvoprerađiovača Crne Gore i da ne pričaju u njihovo već isključivo u svoje ime.

protest drvoprerađivača
foto: Goran Malidžan

"Neka ta organizacija kaže slobodno ko su njeni članovi. Mi smo svjesni toga da oni podržavaju ovog direktora i ove usloveda se na tender možeš javiti bez ičega. Nama to nije cilj. Nama je cilj razvoj i da se to definiše dugoročno a ne kako svaki direktor dolazi propisuje svoje uslove. To udruženje i njihovi predstavnici zadnjih pet godina niko se nikad na tedner javio nije jer ne ispunjavaju uslove. Taćčno je da oni imaju prerađivačke pogone, ali ti pogoni se namjerno vode na fizička lica kako inspekcija koja nije nadležna da vrši kontrolu na privatnom posjedu. Oni to namjerno tako drže i rade na crno. Oni su se sastajali sa direktorom i mene ne iznenađuju ovi stavovi direktora. Mi znamo da u tom udruženju ima ljudi koji su pravozsnažno osuđivani za krađu šume i koji su propali u biznisu i ostali dužni državi i Upravi za šume. Promijenili preduzeće i sad hoće ponovo da konkurišu“, rekao je Bralić.

ON je kazao da još nijesu donijeli konačnu odluku ali da će najvjerovatnije bojkotovati javni poziv za dodjelu šuma na korišćenje.

"Ako budemo bojkotovali direktor će nanijeti ogromnu štetu državi jer se na javni poziv neće javiti ni pet odsto ovih što se bune iz Saveza drvoprerađivača", rekao je Bralić.

Najavio je naredni protest za 27 decembar kada će biti otvaranje ponuda sa Javnog poziva.

Iz Uprave za šume jutros su saopštili da neće mijenjati Javni poziv za davanje šuma na korišćenje jer su kako tvrde izašla u susret svim glavnim primjedbama drvoprerađivača.

"Oni koji žele da umjesto nas gazduju crnogorskim šumama kroz konstantna uslovljavanja i zahtjeve, u nama neće imati partnera. Stav Uprave za šume je jasan i konačan, a svi oni koji sa propisanim uslovima i dalje žele da učestvuju na javnom pozivu četiri i više su nego dobrodošli“, dodali su iz Uprave.

Iz Uprave su naveli da, iako poštuju legitimno pravo svih da iskažu nezadovoljstvo kroz protest, ipak neće dozvoliti da drvoprerađivači diktiraju uslove poziva i na taj način gazduju crnogorskim šumama.

Bonus video: