Grbljani u srijedu najavili protest zbog kamenoloma

"Postupajuće Ministarstvo je zauzelo ovakav stav, vodeći se isključivo interesima pojedinaca, a ne mareći za to da je kamenolom, skoro na pjenu od mora, u blizini postojeće deponije istog vlasnika. Pored ovog, na lokalitetu naše mjesne zajednice postoji i asfaltna baza, čije isparavanje i mirisi narušavaju život mještana, kao i zagađuju prirodu i biljne i životnijske vrste ovog podneblja", piše u dopisu

8494 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mjesna zajednica Savina iz Grblja osudile su postupak Vlade i Ministarstva kapitalnih investicija zbog usvajanja koncesionog akta za kamenolom Platac u Grblju, uprkos njihovom zahtjevu da se dokument povuče.

Dopis koji potpisuje predsjednik MZ “Savina” Stevan Midorović upućen je premijerilu Zdravku Krivokapiću, potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću i gradonačelniku Kotora Vladimiru Jokiću. Kako se navodi u srijedu na kamenolomu je zakazan protest građana.

“Mjesna zajednica oštro osuđuje ovakvo postupanje Ministarstva kapitalnih investicija i zahtjeva od Vlade, odnosno predsjednika Vlade, gospodina Zdravka Krivokapića, da usliši naše molbe i urgira da se povuče usvojeni nacrt koncesionog akta ležišta „Platac“. Smatramo da resorno ministarstvo, kao i sam ministar u svom radu, nije imalo sluha za primjedbe lokalne zajednice, kao i opštine Kotor, gdje se koncesija dodjeljuje. Naime, postupajuće Ministarstvo je zauzelo ovakav stav, vodeći se isključivo interesima pojedinaca, a ne mareći za to da je kamenolom, skoro na pjenu od mora, u blizini postojeće deponije istog vlasnika. Pored ovog, na lokalitetu naše mjesne zajednice postoji i asfaltna baza, čije isparavanje i mirisi narušavaju život mještana, kao i zagađuju prirodu i biljne i životnijske vrste ovog podneblja. Sve ovo nezamislivo je da se i pomisli, a ne događa u 21. vijeku u Evropi, dok težimo i gradimo put ka evropskoj zajednici”, ističe se u dopisu.

Kako dodaju “cijene Cda se shodno postojećoj dokumentaciji i negativnim mišljenjima nadležnih državnih organa, nisu ispunili zakonski uslovi za donošenje koncesije, pa je kao takva ova odluka nezkonita,a takođe nije legitimna”.

“Naše nade, da će se promjenom vlasti, konačno stati na put jevašluku, ostale su nažalost samo nade, imajući u vidu da prilikom donošenja odluka, kao ovih, najmanje misli na čovjeka kao dio zajednice, dok se vlast vodi lukrativnim interesima određenih lica. Mjesno stanovništvo je ogorčeno ovakvim postupanjem, a posebno imajući u vidu da se istrebljuje život čitavog sela, a smanjuje se i potencijal za razvojem cijelog podneblja Donjeg Grblja.Shodno napred navedenom, pozivamo Vladu, Ministarstvo kapitalnih investicija i direktno ministra, gospodina Bojanića, da odustane od ovakvih nemoralnih i nezakonitih akata i isti povuku, kako bi spriječli devastaciju životne sredine, kao i kvalitet života mještana naše mjesne zajednice. Ovim putem obavještavamo građane i sve koji nas podržavaju i dijele naš stav da ćemo dana, srijeda, 22.12.2021. godine u mjestu Nerin, Platac, selo Višnjeva u 11.00h održati protest”, zaključuje se u dopisu.

Bonus video: