Srzentić: Jačanje vještina zaposlenih u javnoj upravi da bude u srcu svih politika

“Tamo gdje su zaposleni u vladama svjesni uloge koje imaju, otvoreni za nove koncepte i ideje, posebno u prelomnim fazama razvoja administracije, stvorene su polazne osnove za transformaciju koja nam je neophodna”, rekla Srzentić

4678 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija
Foto: Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija

Obrazovanje i stalno jačanje kapaciteta i vještina zaposlenih u javnoj upravi treba da bude u srcu svih politika, kako bi talentovani službenici mogli da razviju ideje i teže boljim rješenjima za usluge koje pružaju građanima.

To je poručila ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, otvarajući dvodnevnu radionicu u okviru Programa za novozaposleni rukovodni kadar u javnoj uprave Crne Gore.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, ocijenila da nema važnije misije od rješavanja najvažnijih sistemskih problema najranjivijih i toga da se služi građanima.

“Tamo gdje su zaposleni u vladama svjesni uloge koje imaju, otvoreni za nove koncepte i ideje, posebno u prelomnim fazama razvoja administracije, stvorene su polazne osnove za transformaciju koja nam je neophodna”, rekla Srzentić.

Ona je kazala da strategija reforme javne uprave donosi mnogo građanima.

Program za novozaposleni rukovodni kadar u javnoj upravi
foto: Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija

“Izdvajam pojednostavljivanje procesa, modernizaciju, kreiranje javnih politika koje rješavaju probleme građana, osnažen ljudski potencijal kroz raspoređivanje pravih ljudi na pravim mjestima, i ubrizgavanje znanja i praksi iz privatne industrije”, navela je Srzentić.

Prema njenim riječima, centar strategije su građani, ali konačan utisak o urađenom poslu, stvaraju zaposleni u javnoj administraciji.

Srzentić je rekla da su, strategijama reforme javne uprave i digitalne transformacije, planirane aktivnosti koje direktno jačaju i osnažuju vještine javnih službenika.

“Zato je i naredni period u Ministarstvu u znaku pokretanja Digitalne akademije - platforme za edukaciju i povezivanje svih relevantnih aktera koji grade digitalne i liderske vještine javnih službenika, studenata i ranjivih grupa”, kazala je Srzentić.

Kako je navela, izbor poslodavca i pokretanje karijere ostaće jedna od bitnijih životnih odluka.

“Petnaest godina sam karijeru gradila kao ponosni državni službenik u Obaminoj administraciji, i u Vladi države Kalifornije”, kazala je Srzentić.

Ona je rekla da se sada osjeća privilegovano što služi svom narodu.

“I što imam priliku da sa impresivnim brojem vas, koji sa mnom dijete mišljenje o veličanstvenosti ovog poziva, stvorimo novu javnu upravu 21. vijeka za sve naše građane”, navela je Srzentić.

Bonus video: