"javnost da prepozna, prijavi i zaustavi"

VIDEO Kampanja Misije OEBS u Crnoj Gori: Podizanje svijesti o štetnosti govora mržnje u onlajn prostoru

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag istakla je da je podrška asertivnom pristupu informacijama jedan od načina da se eliminiše govor mržnje

5518 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz spota Misije OEBS, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori
Detalj iz spota Misije OEBS, Foto: Misija OEBS u Crnoj Gori

Misija Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Crnoj Gori pokrenula je 20. decembra kampanju podizanja svijesti o štetnosti govora mržnje u onlajn prostoru, koja kako su kazali naglašava važnost napora da se govor mržnje zaustavi.

"Kampanja uključuje video spot koji će biti emitovan na dvije nacionalne TV stanice i na društvenim mrežama. Video prikazuje primjere komentara koji sadrže govor mržnje na novinskim portalima i društvenim mrežama, pozivajući javnost da prepozna, prijavi i zaustavi govor mržnje na internetu. Video, takođe, podiže svijest javnosti o tome kako govor mržnje utiče na žrtve, s ciljem da ojača bezbjednost i kritičko razmišljanje ljudi dok su onlajn i konzumiraju medije", ističe se u saopštenju Misije OEBS.

Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag istakla je da je podrška asertivnom pristupu informacijama jedan od načina da se eliminiše govor mržnje.

"Važno je da udružimo snage i sarađujemo u promovisanju pristupa bez govora mržnje. Moramo da budemo svjesniji uticaja koje izgovorene riječi mogu imati i posljedica koje ostavljaju na živote ljudi. Zahvaljujući saradnji sa našim nacionalnim partnerima, Misija nastavlja da podiže svijest o ovoj važnoj temi, naglašavajući potrebu da svi građani budu bezbjedni u njihovom svakodnevnom životu", kazala je Vag.

Menadžerka Misijinog Programa za medije Zuzana Paukova kazala je da govor mržnje predstavlja veliki izazov u ​​današnjem medijskom okruženju.

"Misija nastavlja da fokusira svoje napore na obezbjeđivanje prostora za slobodu izražavanja, za argumentovanu, pristojnu i angažovanu diskusiju, smanjujući uticaj govora mržnje i napada na građane svih profesija", kazala je Paukova.

Iz Misije OEBS su kazali da je kampanja dio njihovih kontinuiranih napora na podizanju svijesti javnosti o značaju bezbjednog i profesionalnog medijskog okruženja u Crnoj Gori.