Stanari jedne od najstarijih zgrada u Nikšiću više ne moraju da brinu: Krov ne prokišnjava, fasada obnovljena

Zgrada bivšeg Željezničko-transportnog preduzeća (ŽTP) je izgrađena prije skoro sedam decenija, ima deset stambenih jedinica, a prvi stanari su se uselili 1953. i 1954. godine

9054 pregleda 7 komentar(a)
Novi izgled zgrade u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Novi izgled zgrade u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Stanari jedne od najstarijih zgrada u Nikšiću, u Ulici Novaka Ramova konačno će moći da odahnu - urađena je fasada prednjeg dijela zgrade i saniran krov, tako da više neće morati da brinu da li će djelovi nadstrešnice, koji su se konstantno obrušavali, nekoga povrijediti, a moći će i da sklone kante koje su držali zbog prokišnjavanja krova.

”U Nikšiću su fasade u najgorem stanju, a ova zgrada je bila prioritet. Urađena je hitna sanacija prednjeg dijela fasade, što je bilo najkritičnije, kao i oluk, a na krovu su sanirana oštećenja da ne prokišnjava. Na proljeće će biti urađena kompletna fasada i izmjena krova, kroz program Opštine. Htjeli smo da uradimo i drugi dio fasade, ali je već hladno vrijeme, pa ćemo sve na proljeće. Opština Nikšić je tu kao servis građana i uz sva zalaganja kompletnog rukovodstva i uz timski rad izlazimo, koliko je to moguće, svima u susret”, kazao je “Vijestima” sekretar Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Đorđije Manojlović.

Godinama su stanari zgrade slali dopise prethodnoj lokalnoj upravi zbog krovne konstrukcije koja je u fazi raspadanja, nadstrešnice, krova koji prokišnjava i fasade sa koje otpada malter.

Dobijali su samo obećanja.

Prošlog mjeseca, Manojlović je obećao da će lokalna uprava uraditi hitnu sanaciju.

”Stanari su godinama uzaludno obijali pragove bivšeg opštinskog rukovadstva radi sanacije ruinirane zgrade u kojoj stanujemo. Napokon smo razumijevanje našli kod gospodina Manojlovića, te uz nesebičnu pomoć ‘Vijesti’, koje su kontinuirano izvještavali o našem problemu, konačno je riješen dio posla oko sanacije i fasade zgrade. Neizmjerno smo zahvalni, kao i izvođaču radova, Milošu Draganiću i njegovoj grupi radnika, koji su vrlo korektno obavili posao”, kazao je stanar zgrade Radovan Tomić.

Zgrada bivšeg Željezničko-transportnog preduzeća (ŽTP) je izgrađena prije skoro sedam decenija, ima deset stambenih jedinica, a prvi stanari su se uselili 1953. i 1954. godine.

U njoj trenutno živi svega nekoliko stanara, koji nijesu u finansijskoj mogućnosti da problem sa oronulom zgradom riješe, dok su ostali stanovi ili napušteni ili izdati pod zakup.

Bonus video: