"Tri decenije izgubljeno, ali i dalje postoji potencijal da se Crna Gora razvija kao ekološka"

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić, je na predstavljanju knjige kazao da je to mali doprinos prirodi Crne Gore

6028 pregleda 2 komentar(a)
Gazdić, Foto: Luka Zeković
Gazdić, Foto: Luka Zeković

Nastala na potpuno volonterskoj osnovi autora tekstova i fotografija, iz štampe je izašla publikacija Agencije za zaštitu životne sredine "Crna Gora - između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet".

Direktor Agencije, Milan Gazdić, danas na predstavljanju knjige kazao je da je to mali doprinos prirodi Crne Gore.

"Cilj je bio da građanima predstavimo sve ljepote za koje većina i ne zna", rekao je on i dodao da mnogi koji žive u Crnoj Gori ne znaju za Trnovačko jezero, da u Crnoj Gori raste jedno od najvisočijih stabala u Evropi, jedna od najstarijih maslina na svijetu, da većina ne zna i da se u Crnoj Gori nalazi jedna od tri evropske prašume, Biogradska gora.

Prema riječima Gazdića, knjiga koja je objavljena na crnogorskom i engleskom jeziku, nova je lična lična karta institucije na čijem je čelu.

Rekao je i da je značajna, ne samo zbog sadržaja, već i saradnje koju je EPA tokom izrade tog izdanja uspostavila sa drugim institucijama, nevladinim organizacijama i pojedincima.

"Na taj način treba da funkcioniše Agencija u budućnosti", kazao je Gazdić.

I urednik izdanja, ornitolog Darko Saveljić ponosan je na činjenicu da su svi autori, među kojima 38 eksperata, besplatno ustupili sadržaj za izdanje.

Saveljić
Saveljićfoto: Luka Zeković

"Bila im je čast da na ovaj način pomognu svoju zemlju", rekao je on, dodajući i da su svi bili saglasni da u uvodniku knjige bude Deklaracija o proglašenju Crne Gore ekološkom državom i da su imali usaglašen stav da je 30 godina od proglašenja izgubljeno, ali da i dalje postoji potencijal da se Crna Gora razvija kao ekološka.

Saveljić je pojasnio da knjiga predstavlja nulto stanje biodiverziteta Crne Gore. Kazao je i da su tekstovi pisani jasnim jezikom, kako bi bili pristupačni i roditeljima i prosvjetnim radnicima, kako bi oni sadržaj mogli da dalje predstave djeci i mladima.

Ujedno, kako je rekao, u knjizi je materijala dovoljno i za pisanje udžbenika za osnovne i srednje škole.

Agencija je sredstva za štampanje knjige obezbijedila iz fonda koji je bio opredijeljen na ozelenjavanje, a sadnice su nadomjestili akcijom "Mi vama knjigu, vi nama prirodu".

"Zbog velikog interesovanja građana i javnosti, uspjeli smo da obezbijedimo 50 odsto više sadnica nego što smo mogli kupiti za novac koji smo imali", kazao je direktor EPA.

Donirane sadnice, poput više od 5.000 sadnica koje je ranije obezbijedila Agencija, biće zasađene u urbanim sredinama, u dvorištima bolnica, škola i univerziteta.

U uvodnoj riječi, Gazdić napominje i da gotovo svi tekstovi eksperata koji su radili na knjizi, završavaju pasusima upozorenja na ugroženost svijeta prirode o kojem su pisali.

"Zato, ova knjiga opominje da sve to o čemu je u njoj pisano treba hitno i ozbiljno uvesti u okvire održivog razvoja i mudrog korišćenja prirodnih resursa", navodi on.

Poslije Nove godine, kako je najavljeno, biće objavljena Crvena lista ptica. Kad su u pitanju liste drugih zaštićenih vrsta, njihova izrada je u toku.

"U Crnoj Gori je više od 2.700 vrsta biljaka, to je malo veći posao, naši esksperi trenutno rade na izradi tih listi, to će potrajati, ali svakako ćemo jednu po jednu da objavljujemo i štampamo", rekao je Gazdić.

Kazao je i da će u 2022. EPA raditi reviziju zaštićenih oko 20 područja uglavnom na primorju Crne Gore, da je u ovoj godini ostvarena rekordna naplata eko naknada.

"Do sada je naplaćeno oko 600 hiljada, očekujemo da do kraja godine uspjeti da naplatimo oko 1,2 miliona. Do sada je to bilo na nivou oko 300 hiljada godišnje", rekao je on.

Agencija je, prema njegovim riječima, obezbijedila i kamere zamke, kojima će pratiti brojnost divljači.

Osim toga, kamere će biti podrška u sprečavanju nelegalnih aktivnosti na terenu.

Na pitanja novinara o inicijativi dijela nevladinog sektora da se na neko vrijeme uvede moratorijum na lov, Gazdić je rekao da su u Agenciji svjesni problema i da su, iako to nije njihova nadležnost, kamere i naručili kako bi pratili brojnost populacija divljači.

"Nadam se da ćemo usjpeti da napravimo sistem koji će biti zasnovan na pravim i korektnim podacima", rekao je on.

Saveljić je kazao da Crnoj Gori treba moratorijum na najmanje dvije godine.

"Dok se ne dogovorimo koliko čega imamo u Crnoj Gori, pošto smo divljač ostavili bez šuma, a šume bez divljači. Mislim da taj haos u crnogorskim lovišstima jedino može da se sredi nekim radikalnim pristupom, a to je da na dvije godine ostavimo divljač bez olova i oformimo neku nezavisnu komisiju ili instituciju koja će izvršiti nezavisno brojanje, kojim će biti zadovoljna i ova Agencije, s obzirom na to da je u nekoliko publikacija indikatora, odnosno biološkog stanja u Crnoj Gori jasno ukazano da podaci koje ima Monstat, ova Agencija i Lovački savez nisu usaglašeni. Dosta toga se ne slaže sa zdravim razumom. Riječ lovstvo je riječ koja treba da stoji u rječniku, ali ne u prirodi, to je prevaziđena zabama koja ne donosi dobro nikome", rekao je Saveljić.

Knjiga "Crna Gora - između planina i mora, pejzaž i biodiverzitet" od Nove godine biće i na paviljonu Crne Gore na Expo 2020 Dubai, svjetskoj izložbi koja se održava do 31. marta 2022.

Bonus video: