EK: Priznaju se kovid sertifikati izdati u Crnoj Gori

Digitalni sertifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba ili preležala koronavirus, ili da je vakcinisana ili da ima negativan test

39901 pregleda 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.12.2021. 14:45h

Evropska komisija (EK) donijela je danas odluku o priznanju kovid sertifikata koji se izdaju u Crnoj Gori.

Na sajtu EK se navodi da će kovid sertifikati, koji su izdati u Crnoj Gori, biti prihvaćeni kao ekvivalent digitalnim kovid sertifikatima Evropske unije (EU) i ući će u jedinstveni sistem EU.

Ta odluka se odnosi i na kovid sertifikate izdate u Tajvanu, Tajlandu, Tunisu i Urugvaju. "To znači da će stanovnici tih zemalja moći da koriste svoje sertifikate pod istim uslovima kao državljani EU", saopšteno je iz EK. Odluka EK stupa na snagu od sjutra.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je danas da se Crna Gora pridružuje sistemu digitalnih Kovid-19 sertifikata Evropske unije (EU).

Varhelji
Varheljifoto: Reuters

Varhelji je 21. decembra kazao da će građani Crne Gore od 24. decembra moći slobodnije da putuju u zemlje EU i obratno.

"Dobre vijesti. Crna Gora i Tunis se pridružuju sistemu digitalnih Kovid-19 sertifikata", napisao je Varhelji danas na Tviteru.

Digitalni sertifikat predstavlja digitalni dokaz da je osoba ili preležala koronavirus, ili da je vakcinisana ili da ima negativan test.

Funkcionalnost digitalnog sertifikata ogleda se u tome da može biti izdat u digitalnoj ili papirnoj formi, da sadrži QR kod, da je besplatan i da se izdaje na maternjem i na engleskom jeziku, da garantuje zaštitu podataka i da je validan u svim zemljama članicama EU.

Ovaj sistem zvanično je stupio na snagu 1. jula na nivou EU.

“Vijesti” su u avgustu pisale da Crna Gora radi na pristupanju sistemu.

U Crnoj Gori su odranije dostupne nacionalne kovid potvrde. U papirnom obliku preuzima se u nekom od domova zdravlja ili na vakcinalnom punktu, a elektronska verzija dostupna je putem portala ezdravlje.me.

Bonus video: