Đukanović: Gvozdenovićevo iskustvo i znanje utkano u vrhunske domete crnogorske kulture

Smrću Nikole Gvozdenovića, Crna Gora je ostala bez istaknutog stvaraoca čiji će doprinos razvoju crnogorske umjetnosti biti naše važno kulturno nasljeđe, kazao je predsjednik

8310 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti poznatog slikara Nikole Gvozdenovića njegovoj porodici.

"Poštovana porodice Gvozdenović,

Duboko me rastužila vijest o smrti vašeg supruga, oca i brata, Nikole Gvozdenovića - Gvozda, izuzetnog crnogorskog umjetnika i likovnog pedagoga.

Pokojni Nikola Gvozdenović biće upamćen kao jedan od rodonačelnika akademske likovne scene u Crnoj Gori, koja je formirala brojne generacije vrijednih stvaralaca. Njegovo ogromno iskustvo i znanje utkano je u vrhunske domete crnogorske kulture, prepoznatljive ne samo u Crnoj Gori već i u mnogim važnim kulturnim centrima gdje je decenijama izlagao svoja nezaboravna ostvarenja.

Plijenio je osobenim duhom, neprevaziđenom energijom i životnim iskustvom. Bio je uzorit primjer i podsticaj kolegama na Univerzitetu, Udruženju likovnih umjetnika i brojnim poštovaocima njegovog djela.

Do kraja životnog i stvaralačkog puta, neraskidivo je bio vezan za svoju Crmnicu i Gluhi do, koji su kroz njegovo stvaralaštvo trajno upisani u mapu crnogorske umjetnosti. Takva zaostavština ostaće trajno svjedočanstvo Gvozdovog slobodnog duha i istrajne pripadnosti crnogorskim tradicionalnim i modernim vrijednostima.

Smrću Nikole Gvozdenovića, Crna Gora je ostala bez istaknutog stvaraoca čiji će doprinos razvoju crnogorske umjetnosti biti naše važno kulturno nasljeđe. Veoma žalim što sam Gvozdovom smrću i ja ostao bez veoma dragog, iskrenog prijatelja. Molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća", navodi se u telegramu.

Bonus video: