Na trgove se ne smije, ispred crkve ne preporučuje

Od uvođenja kovid potvrda u državnoj upravi za sada nema ništa

9665 pregleda 11 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Nadležni su preporučili građanima da vjerske praznike provedu kod kuće, ali nisu zabranili masovna okupljanja na otvorenom i organizovano nalaganje badnjaka ispred vjerskih objekata.

To proizlazi iz odgovora ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, na pitanje da li će biti dozvoljena okupljanja poput nalaganja badnjaka za Božić.

Proslave Nove godine na otvorenom zabranjene su i novim mjerama, dok je istovremeno ugostiteljima omogućen rad i poslije ponoći za novogidšnje i božićne praznike. Prema ublaženim mjerama koje važe do 12. januara, uz jedan od četiri uslova iz digitalne kovid potvrde moguće je i organizovanje svadbi i privatnih proslava u zatvorenom, uz prisustvo do 100 osoba.

“Na četiri metra kvadratna površine objekta može se nalaziti jedan gost. Dozvoljavaju se rođendani i druge proslave uz obavezno posjedovanje kovid potvrde i tako da se na četiri metra kvadratna može nalaziti jedan gost”, kazala je ona na konferenciji za medije.

Novim mjerama je dozvoljeno prisustvo publike na sportskim manifestacija, kako na otvorenom tako i u zatvorenom prostoru uz digitalnu potvrdu.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde ljudskih i manjinskih prava Boris Marić naveo je da u tom resoru imaju preliminarno negativno mišljenje o uvođenju obaveze kovid potvrda u javnoj upravi i poručio da se za to neće zalagati, ako ne bude razloga zasnovanih na međunarodnoj uporednoj praksi.

“Međutim, i prošlog puta smo reki da to nije apsolutna kategorija. Pratimo međunarodne standarde, a oni kažu da postoji mogućnost uvođenja obaveze, ako ima obrazloženja”, rekao je Marić.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je da u toj ustanovi sumnjaju da postoje četiri klastera novog omikron soja koronavirusa, iz većeg broja uzoraka.

Pojasnio je da je pet slučajeva omikron soja, koji su identifikovani u Crnoj Gori, pronađeno u uzorcima iz decembra.

“Postoji sumnja na četiri klastera, iz većeg broja uzoraka. Oni su bili u kontaktu sa oboljelima od novog soja i vidjećemo koliko će ih biti pozitivno”, rekao je Galić.

Upitan iz kojih opština su potencijalni novooboljeli, Galić je odgovorio da te podatke neće otkrivati u cilju zaštite tih osoba.

Galić je istakao da je u Crnoj Gori u posljednje dvije sedmice broj zaraženih od koronavirusa manji za 33 odsto.

Poručio je da se poseban oprez savjetuje građanima Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Cetinja i Podgorice jer je u tim opštinama stopa obolijevanja i dalje visoka.

“U posljednje dvije sedmice u padu je i broj preminulih za preko 40 odsto. Od ukupnog broja preminulih, nevakcinisani, nažalost, čine preko 75 odsto”, rekao je Galić.

On je pozvao građane koji su tokom proljeća odlučili da se zaštite da sada dobiju treću dozu.

Galić je objasnio da je IJZ radio istraživanja nivoa antitijela i da su došli do podatka da zaštita naglo pada četiri do pet mjeseci nakon vakcinacije, što pokazuje iskustvo iz evropskih zemalja.

Na liječenju 171 osoba, preminule dvije

Od posljedica infekcije koronavirusom preminule su dvije osobe, registrovano je 237 novih slučajeva infekcije, dok se u bolnicama liječi 171 kovid pozitivni pacijent.

Iz IJZ je saopšteno da su u ponedjeljak prijavljena dva smrtna ishoda povezana sa kovid-19 infekcijom, iz Nikšića i Berana, starosti 77 i 83 godine.

U kovid centru Kliničkog centra liječe se 62 pacijenta, u barskoj bolnici 22, pljevaljskoj 13, bjelopoljskoj pet, beranskoj 20, kotorskoj 21, nikšićkoj 14, a u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Brezoviku 14.

Bonus video: