Sena daje Branu bubreg, pomoć potrebna za operaciju

Brano Kiković se pet godina bori sa teškom i nasljednom bolešću bubrega

29791 pregleda 12 komentar(a)
Brano i Sena u Turskoj, Foto: Privatna arhiva
Brano i Sena u Turskoj, Foto: Privatna arhiva

Tridesettrogodišnji Brano Kiković iz sela Rovaca kod Berana, koji se pet godina bori sa teškom i nasljednom bolešću bubrega, konačno je pronašao donora sa kojim je otputovao za Tursku, ali su administrativne barijere srušile njegovu nadu da će povratiti zdravlje i da mu dijaliza više neće trebati.

On je “Vijestima” ispričao da je ovo drugi put da ide za Tursku. Prvi put sa jednim donorom za kojeg se nakon zdravstvenih pretraga ispostavilo da se ne smije pristupiti operaciji.

”Moja sestra Milka, koja živi u Podgorici, uputila je nakon svega tom mladiću javnu zahvalnost. Upravo tako je priča o meni preko društvenih mreža stigla do Sene Mihailović iz Bratonožića, koja nam se javila i ponudila bubreg”, priča Brano.

On je i sa novim donorom ponovo otputovao za Tursku i prošli su sve zdravstvene pretrage.

”Taman sam se ponadao da je to kraj mojim mukama, a onda je takozvana etička komisija saopštila da operacija ne smije da se izvede u Turskoj, jer se, navodno, Sena i ja kratko znamo. Valjda su posumnjali da je u pitanju trgovina organima. Tada mi se čitav svijet ponovo srušio i nešto mi se steglo u grudima”, priča Brano.

Prema njegovim riječima, Sena, koja ne želi da se medijski eksponira, mnogo ranije je postala vlasnik donorske kartice.

”Sada nam treba još nekih petnaest hiljada eura, pa da otputujemo u Azerbejdžan, i da tamo obavimo operaciju. Sena je spremna na to, i ako skupimo novac u humanitarnim akcijama, odmah ćemo to učiniti”, kaže Brano.

Ovaj mladi čovjek se od dvadeset osme godine života suočio sa teškom nasljednom bolešću, i od tada njegov život se sveo na tri sedmične terapije dijalizom u beranskoj bolnici.

”To je težak život. Selo Rovca je više u planini, i sada, kada su snjegovi i mraz, teško je i terenskim vozilom izaći do naše kuće. Baš danas, kada su dolazili za mene iz bolnice, jedva su sa ladom nivom izašli”, navodi Brano.

On vjeruje kako je bolest naslijedio od majke, koja je umrla mlada, u pedesetoj godini.

”To je tačno. Po majčinoj liniji sam naslijedio tu bolest. Ne samo majka, već od teške bolesti bubrega i poslije više godina dijalize, umrli su mi i ujak i tetka sa majčine strane. Moji brat i sestra su naslijedili očevu krvnu grupu, i oni su, Bogu hvala, zdravi. Brat živi u Kolašinu, sestra u Podgorici. Ja i otac smo na selu, ovdje u Rovcima”, priča Brano.

Njegova sestra Milka pisala je “Vijestima” da bi izrazila zahvalnost svim prijateljima koji već godinama vode akcije prikupljanja pomoći za neophodnu transplantaciju, a prije svega novom donoru, Seni iz Bratonožića.

”Poslije toliko čekanja donora nulte negativne krvne grupe, Bog je uslišio naše molitve i poslao nam Senu Mihailović iz Podgorice da pomogne u toj borbi iz koje se nadamo da ćemo izaći kao pobjednici. Brano i Sena su kompletne pripreme i dijagnostiku odradili na klinici Acibadem u Turskoj, gdje je ustanovljeno da nema prepreka za transplataciju. Dijagnostika i terapija su iziskivale mnogo vise novca nego sto je bilo planirano”, napisla je Milka.

Kako troškovi operacije i liječenja premašuju platežnu sposobnost njihove porodice, Kikovići su uputili još jedan apel i poziv svim sve građanima koji su u mogućnosti da doniraju novac koji će ubrzati postupak transplatacije.

Kako naglašavaju, račun je transparentan i samo za ovu namjenu, i sav novac koji bude preko potrebnih sredstava, bice preusmjeren na prvi hitni slučaj u našoj zemlji.

”A o našoj Seni je suvišno bilo sto da kažemo, jer kao vlasnik donorske kartice za života će donirati bubreg i jetru, a njen gest da potpuno bezuslovno donira bubreg nepoznatom momku govori o njoj više od bilo kakvih riječi... Zaista, jedna sjajna ličnost, toliko rijetko hrabra, humana, čestita, a toliko skromna. Čast nam je bila upoznati je”, napisla je Milka.

Kikovići iz Rovaca kod Berana ne gube nadu. Vjeruju da će uz pomoć humanih ljudi skupiti još toliko neophodnog novca da otputuju za Azerbejdžan. I da se njihov Brano u novoj godini otuda vrati sa novom šansom za život bez dijalize.

Svi koji žele i mogu pomoći Branu, mogu to učiniti uplatom na žiro-račun - Prva banka 535-1500200026230-24.

Radmila i Ratko se dobro osjećaju nakon operacije

Poznati bokser Ratko Drašković juče je uspješno završio svoju veliku humanu misiju - donirao je bubreg sugrađanki, četrdesetjednogodišnjoj Radmili Raičević. Drašković je na svom Fejsbuk profilu napisao da je transplatacija završena, da su oboje dobro, i objavio njegovu i Radmilinu fotografiju.

Drašković, koji je i prethodno bio poznat po humanitarnim akcijama, prije nekoliko godina je donio odluku da donira bubreg, a u dogovoru sa ljekarima odlučeno je da to bude Radmila, djevojka koja je od 2018. na dijalizi i koja je tražila šansu za novi život. Nije ni slutila da će joj tu šansu pokloniti poznati bokser, a da će veliki doprinos dati Goran Đurović, vlasnik firme “Cerovo”, koji je nakon teksta u “Vijestima” odlučio da Radmili uplati nedostajućih 44.000 eura.

Bonus video: