Finansiraće realizaciju dvije ideje

Novi način podrške preduzetništvu u Nikšiću, u saradnji sa nevladinim sektorom

2844 pregleda 0 komentar(a)
Sa prezentacije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Sa prezentacije u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

U Nikšiću je organizovana “Berza ideja” na kojoj je predstavljeno osam ideja. Nakon prezentacije, kreatori dvije ideje našli su donatore, dok organizatori berze, NVO “Biznis centar”, očekuje i da će preostalih šest kreativnih ideja uspjeti da nađu afirmativan model finansiranja.

Ideju Marije Nenezić, izradu i štampanje biznis dnevnika, podržala je kompanija “Mil pop”, dok će Opštinska organizacija Crvenog krsta Nikšić, zahvaljujući firmi “212 com” dobiti nove lutke za obuku iz prve pomoći.

”Manifestacija je organizovana u sklopu projekta ‘Pokreni biznis’, a cilj nam je bio da se prikupe sredstva kako bi prezentovane ideje bile realizovane. Nažalost, ne postoji nikakav sistem podrške idejama. Postoje kompleksni programi poput grantova za zapošljavanje ili startup fondova, za koje većina građana ne može da aplicira, jer nemaju mogućnosti, vrijeme, niti adekvatnu podršku kako bi mogli da iskoriste ta sredstva. Zato se nadamo da kroz realizaciju ‘Berze ideja’ možemo da stvorimo jedan novi okvir kako bi se podržale ideje građana”, kazao je Darko Žugić, direktor “Biznis centra”.

Namjera im je, kako je istakao, da u narednom periodu “Berzu ideja” preimenuju u “Grad ideja” kako bi na taj način ukazali na strateški put razvoja Nikšića koji treba da se bazira, prema riječima Žugića, na ekonomiju znanja, inovacije, razvoj preduzetništva i preduzetničku kulturu.

”Nadamo se da će ‘Biznis centar’ biti uspješan u tom procesu i da ćemo na idućoj ‘Berzi ideja’ umjesto osam ideja imati mnogo više”, kazao je Žugić.

Lokalna uprava, prema riječima predsjednika Skupštine opštine (SO) Nikšić Nemanje Vukovića, spremna je da pruži podršku preduzetništvu i za tu svrhu, kako je kazao, u predlogu budžeta za narednu godinu opredijeljeno je oko 140 hiljada eura.

”Od samog početka lokalna uprava je stavila akcenat na razvoj privrede i podršku preduzetništvu, odnosno razvoj realnog sektora u kojem naši sugrađani treba da se zaposle. Prethodnih sedam mjeseci imali smo razgovore i pregovore sa brojnim investitorima zainteresovanim da investiraju u naš grad kako bismo pojačali ovaj realni sektor”, kazao je Vuković, koji je i otvorio “Berzu ideja”.

Istakao je da je zadovoljan prezentovanim idejama i čestitao stvaraocima na njihovoj kreativnosti, sa željom da pomenute ideje pretvore u stvarnost.

Projekat “Pokreni biznis” objedinjuje programe podrške pri zapošljavanju i pokretanju sopstvenog biznisa. Projekat implementira aktivnosti koje uključuju direktnu preduzetničku podršku u pokretanju poslovne ideje i razvoj softverskog rješenja za pristup e-usluge preduzetničkoj podršci.

Bonus video: