U kolašinskom Centru za kulturu otvorena izložba fotografija Bojana Kuburovića

„Pravu i vrijednu umjetničku fotografiju, mogu napraviti samo oni sa osjećajem za kadar i kompoziciju, osjećaj za pravi trenutak...Oni koji uočavaju detalje i prikazuju ih na umjetnički način. Bojan ima sve te komponentne, posjeduje umjetničku crtu i osjećaj za pravu i kristalno jasnu umjetničku fotografiju“, rekao je karikaturista Darko Drljević

1084 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Dragana Šćepanović
Sa otvaranja izložbe, Foto: Dragana Šćepanović

Izložbom fotografija Bojana Kuburovića, kolašinski Centar za kulturu nastavio je sa promocijom lokalnih kulturnih i umjetničkih stvaralaca.

Fotografije su, kako je objasnio autor, nastale tokom minulih osam godina. On ih je nazvao „bojom ukovirenom apratom i digitalnom tehnikom“.

„Pravu i vrijednu umjetničku fotografiju, mogu napraviti samo oni sa osjećajem za kadar i kompoziciju, osjećaj za pravi trenutak...Oni koji uočavaju detalje i prikazuju ih na umjetnički način. Bojan ima sve te komponentne, posjeduje umjetničku crtu i osjećaj za pravu i kristalno jasnu umjetničku fotografiju“, rekao je karikaturista Darko Drljević.

Smisao za efekte svjetlosti, kazao je on, Kuburoviću pomaže da „u pravom smislu te riječi, zaustavlja vrijeme kao i pticu u letu“.

Drljević je rekao da Kuburović i njegove mlade kolege nastavljaju tradiciju kolašinske fotografije koju je davno počeo stvarati Ljubo Medenca svojim kultnim crno-bijelim „crtanjem“ života.

„Kuburović je fotograf koji je orijentisan na prirodu, njen zaljubljenik i osvajač, promoter prirode koji može doći na neka mjesta koja su nama ostalim nedostupna.On bilježi trenutak kao istinski narator stvarnosti ali ne riječima nego objektivom. Svojim bojama nas podsjeća na postojanje magičnih i čudesnih mjesta koje treda da nas ojačaju prirodnom ljepotom i inspiracijom“, rekla je Gorica Ilinčić, direktorica Centar za kulturu.

Prema riječima komunikologa Mirka Jakovljevića, Kuburović pripada „onima koji su poželjeli da se fotografijom vrate i rekonstruišu što je nekada bilo, ali ovoga puta novim tehnikama“.

„Od malih nogu, Bojan je ušao i svijet ljubitelja prirode i planinarenja, u koji ga je uveo otac Ljubiša a zdrav način života mu je udahnuo i doajen planinarstva Mijo Kovačević.Svim tim ljepotama koje tada doživio i neke zabilježio tadašnjim foto aparatom, Bojan se sada vraća sa moćnijim tehničkim uređajima i životnim iskustvom ozbiljnog umjetničkog fotografa. To su fotografije koje odslikavaju, ne samo njega, već i njegovu Crnu Goru,one su autonomne i kreativno prepoznatljive“, kazao je Jakovljević.

Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Milosav Bulatović ocjenjujući da Kuburovićeve fotografije „kao umjetnička vrijednost, treba da budu i dopuna turističkoj ponudi Kolašina“.

Bonus video: