Herceg Novi: Ozbiljni problemi u funkcionisanju zdravstvenih ustanova, nadležni državni organi da reaguju

Učesnici sastanka saglasili su se da bez stabilnog funkcionisanja tih ustanova ne može biti garantovana zdravstvena zaštita stanovnika i posjetilaca Herceg Novog, niti se može razmišljati o daljem razvoju grada i turizma, a naročito zdravstvenog

2890 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka, Foto: Opština Herceg Novi

Institut Simo Milošević, Opšta bolnica Meljine i služba Hitne medicinske pomoći imaju ozbiljne probleme u funkcionisanju, koji zahtijevaju hitno reagovanje nadležnih državnih organa, poručeno je sa sastanka u hercegnovskoj lokalnoj upravi.

Iz Opštine Herceg Novi saopštili su da će se, zajedno sa Institutom, bolnicom Meljine i Domom zdravlja, obratiti nadležnim državnim organima i inicirati sastanak u cilju rješavanja problema zdravstveno-medicinskih ustanova u tom gradu.

„Na sastanku je konstatovano da, izuzev Doma zdravlja koji redovno funkcioniše, ostale zdravstvene ustanove i službe na nivou grada – Institut, bolnica i služba Hitne medicinske pomoći imaju ozbiljne probleme, koji zahtijevaju hitno reagovanje nadležnih državnih organa“, kaže se u saopštenju.

Učesnici sastanka saglasili su se da bez stabilnog funkcionisanja tih ustanova ne može biti garantovana zdravstvena zaštita stanovnika i posjetilaca Herceg Novog, niti se može razmišljati o daljem razvoju grada i turizma, a naročito zdravstvenog.

Iz Opštine Herceg Novi kazali su da je dogovoreno da će biti upućena zajednička inicijativa za organizovanje sastanka sa predstavnicima Vlade i resornih ministarstava, kako bi im ukazali na goruće probleme, iznijeli predloge i razgovarali o daljim koracima u cilju njihovog rješavanja.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić rekao je da je taj grad i strateškim dokumentima prepoznat kao centar zdravstvenog turizma.

„Ne možemo na ovakav način i u ovakvom ambijentu nastaviti dalji razvoj u tom pravcu, bez podrške nadležnih ministarstava i Vlade“, naveo je Katić.

Zbog toga je, kako je kazao, neophodno formirati određene komisije koje će se baviti tim temama, posebno kada su u pitanju privatizacija i stečaj u bolnici Meljine i problemi sa kojima se suočava Institut.

Katić je poručio da su bolnica Meljine i Institut neophodni Herceg Novom i da grad neće dozvoliti da se oni ugase.

„Mi moramo od Ministarstva dobiti podršku da se dodatna sredstva usmjere ka bolnici Meljine koja sada radi u stečaju, kako bi oni mogli redovno da funkcionišu i servisiraju svoje obaveze“, naveo je Katić.

On je rekao da je dodatno važno to što je Meljine post-kovid bolnica u koju dolaze pacijenti iz Kotora, Bara i sa Cetinja.

„Situacija te ustanove je veoma kompleksna i neophodno je pomoći bolnici da nastavi da funkcioniše dok se ne riješi pitanje stečaja“, kazao je Katić.

Učesnici sastanka saglasili su se da postoji značajan broj operativnih pitanja u čije rješavanje treba krenuti odmah, kako bi se osigurala primarna zdravstvena zaštita za građane Herceg Novog, ali i službe pripremile za adekvatno reagovanje tokom naredne ljetnje turističke sezone.

Katić je poručio da će lokalna uprava nastaviti da pomaže zdravstvenim ustanovama u mjeri svojih mogućnosti i nadležnosti.

Kako je istakao, Opština Herceg Novi je ove godine budžetom opredijelila duplo veći iznos novca za tu namjenu, prije svega, za pomoć u funkcionisanju hitne medicinske pomoći, rad ambulanti u toku ljetnje turističke sezone i mogućnost otvaranja ambulante u Zelenici.

Na sastanku je konstatovano da je nedostatak medicinskog osoblja još jedno značajno pitanje sa kojim se suočavaju sve zdravstvene ustanove.

„S tim u vezi, svi učesnici sastanka saglasni su da bi za Herceg Novi bilo izuzetno značajno otvaranje smjera medicinski tehničar u okviru Srednje mješovite škole (SMŠ) „Ivan Goran Kovačić“, što će kroz zajednički apel biti upućeno nadležnom Ministarstvu“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: