Građani Crne Gore za liječenje plaćaju najviše u Evropi

Crna Gora za zdravstvo izdvaja pet odsto bruto društvenog proizvoda, dok Njemačka, Francuska, Holandija i druge zemlje zapadne Evrope izdvajaju preko 10 odsto
85 pregleda 12 komentar(a)
Miodrag Pavličić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Pavličić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2017. 15:13h

Bivši ministar zdravlja Miodrag Pavličić ocijenio je da se od reforme u tom resoru odustalo i da se ona nalazi samo u papirima “ kao i mnoge druge stvari u Crnoj Gori”. “Iako je model primarne zdravstvene zaštite zaživio jer preko 90 odsto građana ima svoje ljekare, dodijeljen je nedovoljan broj specijalizacija iz porodične medicine, kontinuirana edukacija nedovoljna, a sistem je nestabilan sa mnogo mladih ljekara koji odlaze na specijalizacije u bolničke ustanove,” rekao je Pavličić “Vijestima”. On podsjeća da su ljekari obavezani da prime sve koji se jave na pregled. “Moraju dati uput za specijaliste u bolnicama i zakazati ih elektronskim putem. A bilo je predviđeno da ih liječe i zadrže 80 odsto na tom nivou. Slična je situacija i sa našim bolnicama”, navodi Pavličić, koji je član Predsjedništva GP URA zadužen za praćenje zdravstvene politike. Pavličić navodi da Crna Gora za zdravstvo izdvaja najmanje u Evropi. To je, kaže, pet odsto bruto društvenog proizvoda, dok Njemačka, Francuska, Holandija i druge zemlje zapadne Evrope izdvajaju preko 10 odsto. “Crnogorski građani plaćaju iz džepa preko 40 odsto svojih potreba za zdravstvenom zaštitom, najviše u Evropi. Fond za zdravstvo nije postao pravo zdravstveno osiguranje, da ima subjektivitet u prikupljanju doprinosa. Paket usluga koji se finansira iz obaveznog zdravstvenog osiguranja je preširok i mora se uvesti dopunsko zdravstveno osiguranje ili realne participacije, da bi se postigla finansijska održivost sistema”, smatra on.

Na pitanje postoji li bojazan da ljekari, među kojima je i on, ostanu bez licenci s obzirom na to da Ministarstvo zdravlja ne priznaje Ljekarsku komoru, Pavličić je rekao: “Prvi put poslije 20 godina ljekari su na demokratski način izabrali svog predsjednika. Pošto on nije bio po volji vlasti, istureno je Ministarstvo da zamrzne rad staleške, profesionalne i slobodne asocijacije ljekara. Ovakav potez je paradigma načina ostvarivanja vlasti na balkanskim prostorima, u Crnoj Gori posebno. Ljekarsku komoru ne može supstituisati niko, pa ni Ministartsvo koje je umislilo da može. To će ostaviti posljedice u izdavanju licenci i u mnogim unutrašnjim i internacionalnim aktivnostima komore. Brine dugo ,,vijećanje" Suda po ovom pitanju,” kaže sagovornik. Komentarišući spor Vlade i UCG oko MVŠ u Beranama, funkcioner GP URA smatra da ta škola treba da bude tamo gdje su bolji uslovi, u Podgorici: “Umjesto da se dođe do konsenzusa došlo se do obaranja ruku i zna se ko je morao da ode. Mislim da se iz jednog ekspertskog dijela ušlo u obračun (gdje su predstavnici UCG precijenili snage) a koji se na ovim prostorima završavaju razrješenjima po poznatim receptima”.

EU traži kvalitetne ljekare

Komentarišući sve veći odlazak ljekara iz Crne Gore, posebno iz KBC-a i činjenicu da su specijalizacije politička privilegija za pojediine ljekare , on kaže da sad postoje bolji izbori nego ranije i da su potrebe evropskog tržišta za kvalitetnim kadrovima, pa i ljekarima velike.

“Postoji opasnost da izgubimo dokazane doktore koje je teško nadoknaditi. Umjesto politike da se ljudi motivišu-animiraju da rade za svoju zemlju, imamo ispraznu retoriku nadležnih,”tvrdi bivši ministar.

Bonus video: