Mugoša: Dokazaću da je Cerović nezakonito izabrana

"...nije istina i nije tačno da sam nezakonito i neracionalno raspolagao novcem tog strukovnog udruženja, uništavao dokumentaciju, desetine hiljada eura planiranih za edukaciju ljekara isplaćivao kao socijalnu pomoć..."

11148 pregleda 11 komentar(a)
Aleksandar Mugoša, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Mugoša, Foto: Boris Pejović

Bivši predsjednik Ljekarske komore, doktor Aleksandar Mugoša reagovao je na navode aktuelne predsjednice Žanke Cerović, iznešene u tekstu “Saniramo pustoš i bezakonje koje je Mugoša ostavio”, objavljenom 13. decembra.

Reagovanje prenosimo u cjelini:

”Na funkciju sa koje se obraća izabrana je u najnezakonitijem mogućem postupku i na najnetransparetniji mogući način. Ono što dobro zna je da ću ja ove svoje tvrdnje i dokazati pred crnogorskim sudovima. U tom trenutku, prema pravilima naše organizacije, svi koji su učestvovali i doprinijeli njenom izboru moraće da budu opozvani, Skupština koje je birala moraće da bude raspuštena, ona će ostati bez funkcije i bez mogućnosti da svoje slabosti prikriva funkcijom koju trenutno obavlja.

U tekstu objavljenom u vašem mediju iznijete su brojne neistine. Da budem precizniji, nije istina i nije tačno da sam nezakonito i neracionalno raspolagao novcem tog strukovnog udruženja, uništavao dokumentaciju, desetine hiljada eura planiranih za edukaciju ljekara isplaćivao kao socijalnu pomoć, kako navodite u prvom pasusu teksta. Takođe, nije istina da sam tajno preselio prostorije Komore, da je značajan dio dokumentacije izgubljen ili namjerno uništen i da je finansijska dokumentacija uništena, kako navodite kasnije. Bolesna je laž da je “više članova prijavilo da su podsticani da plaćaju usluge Komore u gotovini”. Nije istina da nisam dostavljao finansijske izvještaje Skupštini Ljekarske komore, jer ih je ista redovno usvajala. Nije istina da sam trošio ogroman novac na reprezentaciju, zakup prostorija i putovanja. Sve ovo već je javno saopštavala i ranije, bez ikakvih dokaza, prinudivši me da značajan dio svog vremena trošim na pisanje demantija njenih neodgovornih i neistinitih tvrdnji, što sam evo prinuđen da radim i sada. Nije Mugoša raspolagao sa pola miliona eura kako tvrdi, to je bio novac organizacije u kojoj sam bio odgovorno i ovlašćeno lice, ne Mugošin novac.

Dakle, veći dio ovih optužbi implicira da sam prosto bio neodgovoran prema novcu kolega ili još prostije rečeno “krao” njihov novac. Prije svega zbog kolega, gospođa Cerović očigledno ne poznaje razliku između socijalne i solidarne pomoći. Umjesto da se u ime crnogorskih ljekara zahvali esnafskom udruženju za finansijsku stabilnost i mogućnost da se finansijski solidarno pomogne svim kolegama inficiranim i oboljelim od kovid-19, u trenutku kad je u susjednoj Italiji do 1. aprila 2020. godine već umrlo 70 kolega i u trenutku kad nije bilo dovoljno zaštitne opreme za medicinske radnike, gospođa Cerović kritikuje tu pomoć, govoreći o stotinama hiljada eura za edukaciju u doba korone i o novcu za kupovinu poslovnog prostora. Na kraju krajeva, ona može ovaj problem jednostavno riješiti tako što će tražiti kolegama da vrate taj novac i zatim ga jednostavno potrošiti na kupovinu poslovnog prostora.

Ono što je tačno je da je Ljekarska komora, po jasno utvrđenim kriterijumima, svojim članovima na ime solidarne pomoći isplatila 127.303 eura, najveći dio toga kolegama oboljelim od kovida. Tačno je i da je za rad u organima i komisijama komore, kolegama koji su učestvovali u našem radu isplaćeno ukupno 58.872,68 eura, za razne vidove edukacije kolega 12.050 eura, a na kraju 2020. godine na računu Ljekarske komore bilo je 260.171,6 eura. Dodatno, institucija je imala četvoro stalno zaposlenih radnika, plaćala prostorije, sve poreze, sredstva za rad i potrošni materijal.

Kako gospođa Cerovic očigledno ne poznaje razliku između socijalne i solidarne pomoći, tako ne poznaje razliku ni između firme za preseljenje i firme za uništenje dokumentacije. Nisam znao da postoji firma za uništenje dokumentacije, ali znam da smo bili prinuđeni da preselimo prostorije Ljekarske komore iz razloga što nam je vlasnik prostora jednostavno otkazao ugovor o zakupu. Smatram i gotovo sam siguran, da je razlog otkaza ugovora upad gospođe Cerović i još tri osobe u prostorije Ljekarske komore, kada su pretresali prostorije i radni prostor zaposlenih u Ljekarskoj komori, maltretirali zaposlene i fizički nasrnuli na jednu od njih, zbog čega su intervenisali pripadnici MUP-a.

Kad je o njenim funkcijama riječ, trenutni problem gospođe Cerović je taj da osim što nezakonito zauzima mjesto predsjednice Ljekarske komore Crne Gore, gospođa Cerović mjesecima obavlja i funkciju v.d. direktora Centra za sudsku medicinu Kliničkog centra Crne Gore. Zbog javnosti ona je radiolog! Ako ne zna kao radiolog i predsjednik komisije za stručna pitanja Kliničkog centra Crne Gore da ne bi smjela, ni u najgorem snu, da potpisuje dokumenta vezana za usko specijalizovanu oblast sudske medicine, kao predsjednica Ljekarske komore morala bi da zna da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 111 strogo propisao ‘zabranjeno je zdravstvenom radniku obavljanje zdravstvene djelatnosti za koju mu nije izdata licenca za rad’. Dakle, gospođi Cerović je zakonom zabranjeno da obavlja poslove specijaliste sudske medicine, što ona uporno radi. Dalje, našim pravilnikom o licencama u članu 27. propisano je ‘doktoru medicine licenca se oduzima privremeno u slučaju da radi van oblasti za koju mu je izdata licenca.

Licenca se može oduzeti privremeno na period od 5 godina’. Dakle, ona je već stekla sve uslove da joj se oduzme licenca i zabrani rad. Ono što je još opasnije, potpisivanjem dokumenata koji izlaze iz Centra za sudsku medicinu, a koja mogu biti predmet sudsko-medicinskog vještačenja, odgovorno smatram da ona ugrožava i sve sudske procese u kojima se dokumenta sa njenim potpisom vještače, da ne govorim o građanima kojima se sudi u različitim procesima na osnovu sudsko-medicinskih dokumenata potpisanih od strane neovlašćene i nekompetentne osobe, a koja se tretiraju kao otežavajuće okolnosti za optužene građane.

Povezani članci

13. Decembar 2021.

Saniramo pustoš i bezakonje koje je Mugoša ostavio

Na kraju, tekst smatram još jednim pokušajem da se izvrši pritisak na sudske i tužilačke organe ove zemlje, pred kojima se vodi nekoliko postupaka u vezi Ljekarske komore.

To je već jednom uradila sazivanjem pres konferencije na kojoj je glumila žrtvu progona institucija. U tom smislu u tekstu je ovog puta pomenuta Agencija za sprečavanje korupcije, pred kojom se vodi još jedan postupak, a koja je 26.08.2021. godine ‘utvrdila ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije u postupku po prijavi zvizdača vezano za zahtjev Ljekarske komore Crne Gore a koji je ministarstvu zdravlja podnijet 19.01.2021.godine’.

Dalje u zaključku agencija, između ostalog navodi ‘Obavještavanje lica koja uopšte nisu stranke u postupku na 48 e-mail adresa, samo dodatno ide u prilog gore navedenog’. Gospođa Cerović zna da su to 48 e-mail adresa delegata Skupštine Ljekarske komore koji su kasnije donijeli nezakonite odluke”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: