Apotekama duguju 12 miliona, građani plaćaju greške Fonda

FZO nema novac ni za decembarske zarade zaposlenima u zdravstvu, Ministarstvu finansija tražili deset miliona eura

29394 pregleda 52 komentar(a)
Građani plaćaj lijekove koje bi trebalo da dobijaju na recept, Foto: Boris Pejović
Građani plaćaj lijekove koje bi trebalo da dobijaju na recept, Foto: Boris Pejović

Dug Fonda za zdravstveno osiguranje prema privatnim apotekama za izdavanje ljekova na recept do kraja ove godine najvjerovatnije će iznositi oko 12 miliona eura, zbog čega trpe i građani jer im je manje dostupna terapija.

To tvrde nezvanični izvori, dok iz menadžmenta ove ustanove, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, ne odgovaraju na pitanja “Vijesti”. FZO navodno nema ni dovoljno sredstava za isplatu decembarskih zarada zaposlenima u zdravstvenom sistemu, zbog čega su Ministarstvu finansija prije dvadesetak dana uputili dopis za obezbjeđenje nedostajućih deset miliona eura.

Iz FZO nisu odgovorili koliki je ukupan dug ove ustanove prema privatnim apotekama, da li su izmirene obaveze i, ukoliko nisu, kada će. “Vijestima” se prethodnih dana obratilo više pacijenata, tvrdeći da u pojedinim privatnim ustanovama ne mogu da podignu terapiju na recept, ali mogu da je kupe, zbog čega po ljekove sada uglavnom idu u državne apoteke.

Jedan od njih je i Milomir Kosorić, koji nije mogao da dobije terapiju koja mu je propisana u jednoj od privatnih apoteka, gdje godinama podiže ljekove, već ih je dobio u državnoj, u drugom dijelu grada.

”Na pitanje mogu li ih kupiti, dobio sam potvrdan odgovor od farmaceuta privatne apoteke, sa naznakom da se radi o problemima sa Fondom zdravstva”, kazao je on.

Zbog propusta u radu FZO privatne apoteke od septembra nisu dobile ni cent za izdavanje ljekova za recept, a posljednja isplata, navodno, bila je za junske fakture.

FZO ne odgovara na pitanja u vezi sa dugom prema apotekama, ali i žalbama osiguranika: Šćekić
FZO ne odgovara na pitanja u vezi sa dugom prema apotekama, ali i žalbama osiguranika: Šćekićfoto: BORIS PEJOVIC

Sagovornici “Vijesti” tvrde da je razlog kašnjenja u isplati novca to što su već u avgustu potrošena sva sredstva namijenjena privatnicima, po Odluci o rasporedu sredstava za ovu godinu, dok menadžment ni u novembru nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa ovim slučajem.

Prema ugovorima koje je FZO potpisao sa privatnicima krajem septembra, a u koje su “Vijesti” imale uvid, ustanova se obavezala da će fakture plaćati u roku od 60 dana od dana fakturisanja. Sporazumom je predviđeno da se fakture dostavljaju do 10. u mjesecu za ljekove koji su izdati na recept u apotekama u toku prethodnog mjeseca. Ugovori su potpisani na period od dvije godine i važe do 30. septembra 2023.

FZO je krajem septembra zaključio nove ugovore sa privatnim apotekama u kojima se izdaju ljekovi na recept. Od 1. oktobra lijek na recept moguće je, osim u 55 državnih, podići i u 79 privatnih apoteka, dok je ranije ugovor sa FZO imalo njih 189. Uslov je, između ostalog, bio da jedna privatna apotekarska firma u Podgorici može da odredi dvije apoteke, a u ostalim gradovima po jednu u kojima se može podići lijek na recept.

Sagovornici “Vijesti” tvrde da su novi ugovori sa privatnim apotekama nezakoniti, jer su potpisani nakon datuma koji je određen Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

U članu 82 Zakona piše da FZO za usluge, koje ne mogu da se obezbijede u zdravstvenim ustanovama iz mreže, može da zaključi ugovore i sa drugim ustanovama i to nakon sprovedenog javnog poziva. Prema članu 85 istog Zakona, direktor FZO potpisuje ugovore sa davaocima usluge najkasnije do 31. marta tekuće godine.

Vlada je, još u julu, usvojila Odluku o novoj mreži zdravstvenih ustanova, u kojoj su samo one čiji je osnivač država. Tada je saopšteno da će FZO, za usluge koje nije moguće pružiti u propisanom roku i na zadovoljavajući način u javnom zdravstvu, sklopiti ugovore sa privatnicima i to nakon javnog poziva “koji će biti objavljen u najkraćem roku”.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je cilj Vlade, kada je usvojena nova mreža u kojoj su samo javne ustanove, bila da građanima, “umjesto dosadašnje nekolicine privatnika”, na raspolaganju bude mnogo više njih.

”Umjesto samo nekoliko, moći će da biraju između, kako očekujemo, više desetina privatnih ustanova, onda kad javni zdravstveni sistem nije u prilici da reaguje u propisanom roku”, rekla je ona.

FZO je u septembru raspisao javni poziv za privatne zdravstvene ustanove u kojima će se liječiti građani koji na određene usluge u javnom sistemu čekaju duže od 30 dana.

Javni poziv okončan je 5. oktobra, a iz ove ustanove mjesecima ne odgovaraju koliko je ponuda stiglo i kada se očekuje potpisivanje ugovora.

Bonus video: