Simbol jednog vremena kroz note

Poslata snažna poruka antifašizma, kao univerzalne civilizacijske vrijednosti, poruke mira, sloge i zajedništva

9850 pregleda 4 komentar(a)
Foto: J.Ć.
Foto: J.Ć.

Koncert pjesama iz NOB-a održan je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu. Pored Gradskog hora, hora Škole za osnovno muzičko obrazovanje, učestvovao je KUD Tekstilac Bijelo Polje kao i solisti Dražen Baković, Ena Šabanović i drugi.

Direktor Centra za kulturu, Milko Kovačević je kazao da ovim podsjećajem na simbol jednog vremena svi zajedno šaljemo snažnu poruku antifašizma, kao univerzalne civilizacijske vrijednosti, poruke mira, sloge i zajedništva uz razvijanje posebnog osjećaja pripadanja svom narodu i svojoj državi.

"Slobodarstvo i antifašizam Bijelog Polja, njegova multietičnost i multikulturalnost herojstvo Alekse Beća Đilasa, Lenke Jurišević, Rifata Burdžovića Trša, Milovana Jelića, Tomaša Žižića i mnogih zhnanih i neznanih boraca, garant su postojanja i opstajanja ovoga grada na čvrstim i svevremenim idejama civilizacijskih vrijednosti“, kazao je Kovačević, podsjećajući da je veče posvećeno državi koja je stvarana u slavnoj antifašističkoj borbi, a koja je izgubljena u krvavom ratu nacionalizma različitih adresa.

On je izrazio nadu da smo kao društvo spremni da pročitamo ispisanu poruku i da svi shvatimo da je zajedništvo, sloga i jednakost naš usud i jedini uslov našeg postojanja i opstajanja, a da je korak ka tome i ovaj koncert.

Organizator večeri profesor muzike Almir Martinović je kazao da je ponosan na svoje sugrađane koji su pokazali da još uvijek baštine i vrednuju ono što su naši preci učinili tokom NOB-a.

"Ovdje večeras, uz bjelopoljsku mladost, jugonostalgičari su doživjeli jedan preporod. Ta mladost je pokazala da zna da čuva i baštini tradiciju svoga naroda. Na to nas podsjećaju i obavezuju ove biste u našem parku koje su simbol i ponos našeg grada. To su ljudi koji su svoje živote dali za slobodu, a na nama je da ideje antifašizma, bratstva i jedinstva ne zaboravimo, već da to prenosimo na mlade“ istakao je Martinović.

Koncert je organizovao Centar za kulturu "Vojislav Bulatović - Strunjo" u saradnji sa nevladinom organizacijom "Muzička baština".

Bonus video: