Konkurs poništili, za novi nema novca

Resor Vesne Bratić nije raspisivao novi poziv za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte za 2021. Pitanje je da li će imati novca za to i sljedeće godine

42676 pregleda 20 komentar(a)
Foto: Vlada/Vojana Ćupić
Foto: Vlada/Vojana Ćupić

Nakon što su prije skoro godinu poništili 1,5 miliona eura vrijedan konkurs za naučnoistraživačke projekte i obećali da će raspisati novi, iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta to nisu uradili, a tvrde da za to nisu imali novca.

Ministarka Vesna Bratić je 28. januara donijela odluku o poništavanju konkursa za dodjelu grantova, a iz Ministarstvo su tog dana saopštili da će uložiti “sve napore kako bi što prije” bili stvoreni uslovi za njegovo novo raspisivanje.

”Novi konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte nije raspisan u 2021. godini, usljed nedostatka sredstava za ovu namjenu, opredijeljenih budžetom za 2021. godinu, za resor nauke”, kazali su “Vijestima” iz resora Bratić.

U odluci ministarke iz januara, navodi se da su utvrdili više nepravilnosti prilikom sprovođenja postupka u dijelu objave konkursa iz 2020. godine kao i formiranja rang liste.

Utvrđene nepravilnosti ogledaju se u, kako su naveli, neslagnju objavljenog konkursa sa pravilnikom o kriterijumima za imenovanje evaluatora ali i više zakona. Dalje se navodi da su uslovi koje su aplikanti bili dužni da ispune suprotni od uslova koji su predviđeni pravilnikom, zbog čega su “svi učesnici na konkursu bili u nepovoljnijem položaju od onoga koji im podzakonski akti omogućavaju, a što je stvorilo diskriminatorski tretman”. Nakon evaluacije projekata, sastavljena je rang lista, koja, navodi se, nema predviđeno bilo kakvo uputstvo o pravnom lijeku.

Iz Ministarstva su kazali “Vijestima” da su preuzeli sve ugovorene obaveze nekadašnjeg Ministarstva nauke, koje podrazumijavaju realizaciju stipendija za doktorska istraživanja, grantova za naučnoistraživačke projekte, programa dva centra izvrsnosti, “koje iziskuju ogromna sredstva a koja su, u cjelosti, iskorišćena za isplatu svih preuzetih obaveza”.

Prije nego što je pripojeno MPNKS, nauka je bila samostalni resor na čijem je čelu bila ministarka Sanja Damjanović.

Na pitanje “Vijesti” da li smatraju da je time što novi konkurs nije pokrenut pričinjena šteta, prije svega mladim naučnicima, iz Ministarstva su kazali da on “nikada nije objavljivan uzastopno, iz godine u godinu (npr., objavljen je 2012. godine, pa 2018. godine), niti postoji dokument koji definiše razmak između objavljivanja ove vrste konkursa”.

Objavljivanje ovog konkursa, pojašnjavaju, isključivo zavisi od raspoloživog budžeta. Dodaju i da je kašnjenje sa usvajanjem Zakona o budžetu dodatno onemogućilo realizaciju određenih planova iz nadležnosti resora za nauku. Budžet je usvojen tek sredinom juna.

Međutim, upitno je i da li će konkurs biti raspisan i sljedeće godine.

”Ministarstvo planira raspisivanje novog konkursa za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte u predstojećoj godini ukoliko budžetom koji bude opredijeljen za resor nauke Ministarstva za 2022. godinu, bude omogućen prostor za ovu namjenu”, navodi se u odgovoru.

Jedan do šest ključnih prioriteta Vlade u nacrtu srednjoročnog programa rada za period od 2022. do 2024. godine je “obrazovanje i društvo zasnovano na znanju”, a jedan od potciljeva je jačanje nacionalne naučne, istraživačke i inovacione infrastrukture.

”Kao potvrda ulaganja u inovacije, naša pozicija na globalnom indeksu inovativnosti (GII) u okviru infrastrukture će biti unaprijeđena za sedam mjesta - od 60. do 53. Ulaganja u istraživanje i razvoj će porasti i izdvojićemo 0,5 odsto BDP-a za te svrhe, što će doprinijeti povećanju broja ukupno registrovanih istraživača u Crnoj Gori na 1.600”, ambicija je Vlade u ovom periodu.

Broj ukupno registrovanih istraživača u Crnoj Gori, prema podacima Uprave za statistiku koji se pominju u nacrtu, trenutno iznosi oko 1.530.

Za sljedeću godinu, prema nacrtu, planirano je mijenjanje zakona o investicionoj djelatnosti i o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija, ali i utvrđivanje strategije naučnoistraživačke djelatnosti za period od 2022. do 2027. godine.

Bonus video: