Poruka Albancima iz Bara: Gradite regionalne deponije

"Stručnjaci kreditora-Svjetske banke-prate naš rad pet godina i ispunjavamo sve standarde", kazao je Simović
233 pregleda 0 komentar(a)
sastanak, deponije, Bar, Foto: Radomir Petrić
sastanak, deponije, Bar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 31.10.2017. 14:21h

Nakon što su nedavno svoja iskustva na ovom planu prenijeli predstavnicima opština iz BiH i Hrvatske, Barani su o upravljanju otpadom na regionalnom nivou govorili i delegaciji albanskih gradonačelnika koja je obišla sanitarnu deponiju Možura.

Gostima sa sjeveroistoka Albanije preporučeno je da na ovom planu “iz više razloga” razmišljaju o regionalnom, a ne individualnom, rješavanju problema odlaganja čvrstog otpada.

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić sa saradnicima dočekao je političke predstavnike Regionalnih savjeta za Kukeš i Diber, gradonačelnike Kukeša, Dibre, Tropoje, Mata, Klosa, Fuš Areza, Bulkiza i Hasa, te predstavnike Regionalne razvojne agencije i Zajednice Opština Albanije. On je gostima ukazao da Bar ima odličnu saradnju sa Elbasanom, te da sarađuje i sa Nacionalnim Muzejom u Tirani, Lješom i Skadrom “ sa kojima bi mogao i više”.

Ukazujući da su za razvoj turizma u ovoj opštini neophodni čista životna sredina i rješavanje otpadnih voda, dr Srzentić je naveo da Bar sredstvima EU sanira divlju deponiju Ćafe, a da iz kredita KFW banke do februara 2018. gradi kanalizacionu mrežu “ sve to u cilju ispunjavanja uslova na putu Crne Gore u EU”.

Direktor regionalne deponije “Možura “ DOO Dragan Simović istakao je da je na ovom polju prvo trebalo donijeti zakone i državni plan upravljanja otpadom, dodajući da su Bar i Ulcinj pokrenuli deponiju 2012. koja je od međuopštinske postala regionalna. Možura je bila planirana za prihvat milion tona otpada tokom i 28 godina, ali, danas prima duplo više otpada godišnje od plana-ukupno 70.000 tona sa primorja. "Stručnjaci kreditora-Svjetske banke-prate naš rad pet godina i ispunjavamo sve standarde. Počeli smo sagorijevanje deponijskog gasa, ulazimo u rješavanje prečišćavanja otpadnih voda, pokrenućemo kompostiranje zelenog otpada i riješiti velike količine kabastog otpada. Radimo sve da produžimo rok trajanja deponije, koji je sada preolovljen, ima prostora za još dvije sanitarne kade čime bismo produžili život deponije za još desetak godina", rekao je Simović.

On je akcentovao da je najbitnije što je “u svijesti svih nas” da se otpad tretira kao sirovima “i da dobijamo kroz reciklažu novu vrijednost”, dodajući da je već naručen idejni projekat reciklažnog centra.

"Moja preporuka vamn je da opštine pojedinačno ne ulaze u gradnju deponija, napravite jednu zajedničku. Mi sa Opštinom Ulcinj ovdje imamo odličnu saradnju", rekao je Simović.

Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić kazao je da su gosti došli u dobro uređenu opštinu “u kojoj se može puno naučiti”, ocijenivši da je deponija Možura najbolji primjer međuopštinske saradnje u državi na ovom planu. Sanja Mugoša iz PROCON je predstavila državne opcije upravljanja otpadom, a ispred gostiju je govorio ekspert Redion Giba koji je naveo da se od Barana iz prve ruke žele čuti “koje su prepreke i mane” u oovm procesu.

Bonus video: