Penzioneri sa 50 eura primanja ostali bez pomoći

Građani koji u Crnoj Gori primaju samo dio penzije, nemaju pravo na jednokratnih 30 ili 100 eura

20902 pregleda 19 komentar(a)
Fond PIO, Foto: Boris Pejović
Fond PIO, Foto: Boris Pejović

Državljani Crne Gore koji primaju dio penzije u Crnoj Gori u iznosu od nepunih pedeset eura, nisu dobili jednokratnu pomoć države ovog mjeseca i na to nemaju pravo.

Građanka M.K. koja prima mjesečnu penziju od 46,78 eura za rad u Crnoj Gori, “Vijestima” je kazala da dio penzije iz Bosne i Hercegovine, gdje je radila, može da ostvari sa navršenih 65 godina života, odnosno za dvije godine i dva mjeseca, ali joj je odlukom države uskraćena pomoć koju su dobili ostali penzioneri. Istakla je da je prošli put, kada je penzionerima isplaćena jednokratna pomoć, primila 50 eura.

Zbog ove situacije M.K. se obratila Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, iz kojeg su joj odgovorili da je njeno obraćanje proslijeđeno na nadležnost Fondu penzijskog i invalidskog osiguranje (PIO), koji je donio Odluku o isplati te pomoći. Ona je Vladinom resoru odgovorila da je diskriminisana i da će potražiti pravnu zaštitu i pitala na osnovu čega nije dobila pomoć s obzirom na to da je njena penzija niža od minimalne.

Iz Fonda PIO su državljanki Crne Gore odgovorili da su jednokratnu pomoć dobili korisnici koji su radni staž ostvarili samo u Crnoj Gori, bez obzira na visinu penzije.

M.K. je kazala da će o diskriminaciji obavijestiti medije, ambasade zemalja članica Evropske unije, dok će pravnu zaštitu potražiti u postupku, ne samo zbog finansijske koristi, već zbog zaštite dostojanstva.

Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) donio je početkom ovog mjeseca odluku o dodjeli jednokratne pomoći penzionerima u Crnoj Gori, koja će biti isplaćena u decembru sa redovnom penzijom za novembar.

Iz Fonda je saopšteno da je za tu namjenu izdvojeno oko 3,1 milion eura.

”Penzionerima koji primaju minimalnu penziju biće isplaćena pomoć od 100 eura, dok će penzioneri čija se penzija kreće u iznosu od minimalne do prosječne penzije, uključujući i ovaj iznos, primiti pomoć u iznosu od 30 eura”, navodi se u saopštenju Fonda PIO.

Pravo na jednokratnu pomoć nemaju ni državljani koji primaju isključivo dio penzije za radni staž ostvaren u Crnoj Gori, iako je taj iznos manji od mininalne penzije koja iznosi 147,08 eura

Navedena aktivnost je, kako su kazali, rezultat zajedničke inicijative Fonda i Ministarstva finansija i socijalnog staranja i sprovodi se u cilju poboljšanja materijalnog položaja penzionera čiji iznos penzije nije veći od prosječne penzije u Crnoj Gori.

”Odluka o isplati jednokratne pomoći donijeta je na osnovu modaliteta utvrđenog analizom relevantnih statističkih podataka i raspoloživih sredstava Fonda ostvarenih uštedama u budžetu za ovu godinu, sa naročitim fokusom na intenciju Fonda i resornog ministarstva da se obezbijedi najveći mogući obim njenog sprovođenja”, rekli su iz Fonda PIO.

Prema statističkim podacima za oktobar, Fond PIO isplaćuje prava za 118,32 hiljade korisnika u Crnoj Gori, od kojih je 113,76 hiljada penzionera.

”Prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 292,91 eura, dok je iznos najniže penzije propisan Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i iznosi 147,08 eura, a prima je 16,7 hiljada korisnika ovog prava. Kako je broj penzionera čija se penzija kreće u intervalu od minimalne do prosječne 47,67 hiljada, jednokratnu pomoć će primiti ukupno 64,37 hiljada penzionera, što čini 56,58 odsto ukupnog broja penzionera u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Tokom ove godine, uključujući i ovu odluku, isplaćeno je oko 5,53 miliona eura za jednokratne pomoći penzionerima, što je šest puta više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isplaćeno 930 hiljada eura za tu namjenu.

Bonus video: