Usaglašavanje sa Zakonom o uređenju prostora može otežati donošenje planskog dokumenta

Direktor Agencije za razvoji iz gradnju Boro Lučić ističe da bi PUP trebalo usaglasiti sa novim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata koji je , prema njegovom mišljenju nedorečen jer tek treba da budu donesena podzakonska akta
58 pregleda 0 komentar(a)
PUP Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
PUP Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 31.10.2017. 14:08h

Nacrt Prostorno urbanističkog plana (PUP) Herceg Novi Nakon 15 mjeseci rada danas je predat Opštini , koja je bila naručilac tog dokumenta. Obrađivač je bila Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, a stručni rukovodilac tima od 34 eksperta i saradnika iz 16 različitih oblasti, bila je profesorica dr Milica Bajić Brković.

Direktor Agencije za razvoji iz gradnju Boro Lučić ističe da bi PUP trebalo usaglasiti sa novim Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata koji je , prema njegovom mišljenju nedorečen jer tek treba da budu donesena podzakonska akta.

Plan bi trebalo da bude usvojen u narednhih devet mjeseci . To znači da će prvo opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i izgradnju uputiti nacrt PUP-a na mišljenje nadležnim organima, institucijama i javnim preduzećima lokalne uprave, u skaldu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Po dobijenim saglasnostima Nacrt se dostavlja na mišljenje nadležnom Ministarstvu, a kad Ministarstvo PUP će biti dat na javnhu raspravu, zajedno sa Nacrtom Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

Nakon toga slijedi izrada Predloga Plana koji bi, kada dobije saglasnost nadležnih organa, trebalo da usvoji Skupština opštine Herceg Novi kada bi počela i njegova primjena u naredne 2,5 godine.

PUP je između ostalog obradio prirodne karakteristike planskog područja, stanovništvo i socijalni razvoj, društvene djelatnosti, privredu, poljoprivredu, prostornu organizaciju, urbani i ruralni razvoj, turizam, zdravstveni turizam, transportni sistem, hidrotehničku i elektroenergetska infrastrukturu, elektronsko komunikacionu (telekomunikaciona) infrastruktura, energetsku efikasnost i OIE, životnu sredinu, prirodna dobra, kulturna dobra, generalna urbanistička rješenja za Herceg Novi, Igalo i Zeleniku, strateške prioriteti, investicije, pravila uređenja prostora, smjernice za sprovođenje planskog dokumenta, smjernice za primjenu PUP-a na donijete lokalne planske dokumente i smjernice za primjenu PUP-a opštine Herceg Novi na planske dokumente čija je izrada u toku.

Bonus video: