Novi parkinzi i sistem naplate u Pljevljima

Opštinsko preduzeće Čistoća naredne godine urediće i početi naplatu usluge na još nekim mjestima u gradu

4094 pregleda 0 komentar(a)
Parking iza pošte u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Parking iza pošte u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Pljevaljsko opštinsko preduzeće Čistoća, koje gazduje gradskim parkiralištima, naredne godine urediće i početi naplatu usluge parkiranja na još nekim parkinzima u gradu, a planirano je proširivanje i postojećih parkirališta.

U programu rada Čistoće za narednu godinu navedeno je da će urediti parkiralište u Prijepoljskoj ulici iza zgrade Pošte, koje će, kako ističu u Čistoći svojim radom u velikoj mjeri rasteretiti parkiranje građana koji žive u tom dijelu grada. To parkiralište biće zatvoreno rampama.

Parking je kapaciteta 46 parking mjesta, od kojih dva ne podliježu naplati i namijenjena su za osobe sa invaliditetom.

”U ovoj godini završeni su radovi na izgradnji parkinga u Ulici Mila Peruničića koje pripada prvoj zoni. Parking posjeduje 35 parking mjesta od kojih su dva namijenjena osobama sa invaliditetom”, navodi se u Programu rada za narednu godinu.

U planu je i proširivanje otvorenog parkirališta iza nekadašnjeg restorana Ekspres za osam parking mjesta.

”Novina ove godine je i puštanje u rad platomata koji služi za plaćanje parking mjesta zatvorenog rampama. U narednom periodu u planu je kupovina još dva ili tri platomata koji će se postaviti na najprometnijim parkinzima čime će se u velikoj mjeri olakšati plaćanje na otvorenim parkinzima. Ove godine Čistoća je počela sa doplatnim kartama koje se izdaju korisnicima parking prostora bez plaćanja parking usluga na neki od načina koji smo obezbijedili a čiji procenat naplate od napisanih gotovo 3.500 bez uručenja opomene iznosi 58 odsto. Od februara naredne godine počeće i korišćenje posebnog uređaja za privremeno blokiranje vozila “lisica” koja će se primjenjivati na vozila korisnika koji imaju određen broj nenaplaćenih doplatnih karti. U narednoj godini radiće se i na objedinjavanju softvera za parkinge pod rampama, otvorene parkinge, kao i parkinge u garaži 13. jul što će biti veliki tehničćko-tehnološki napredak”, tvrde u Čistoći.

U Pljevljima ima devet uređenih parkirališta sa ukupno 283 parking mjesta plus 68 parking mjesta u podzemnoj garaži na Trgu 13. jul u centru grada.

Iz Čistoće podsjećaju da su elaboratom o parkiralištima putničkih motornih vozila predviđena i privremena parkirališta na zemljištu koje nije komunalno opremljeno i koje do privođenja namjeni koja je predviđena planskim dokumentom mogu koristiti za parkiranja.

“Elaboratom se tačno ne definišu, već se mogu naknadno odrediti, a potencijalno to je parking u Ulici Mila Peruničića (iza zgrada) ulaz od Milet bašte, u Boljanićkoj ulici iza zgrade Trikotaže, slobodna zona u Ulici kralja Petra I, iza uprave Grijanja, parkirališta u zoni solitera, plato u Ulici Sutjeska (Buvlja pijaca) i parking kod Zabavišta. Pored ovih mogu se i definisati posebni prostori za parkiranja a to su prostori koji pripadaju određenom objektu kao što je parking kod suda, tužilaštva i ispred uprave lokalnih javnih prihoda, a koji se mogu ustupiti vršiocu komunalne djelatnosti”, navode u programu rada.

U Čistoći kažu da je od 4. avgusta prošle godine za plaćanje usluge parkinga poslato 16.000 poruka. Prodato je 12.000 karata dok je zabilježen prolazak kroz rampu više od 210.000 ulazaka. U tom periodu zaključeno je 700 mjesečnih ugovora za plaćanje parkinga.

Parkiranje u Pljevljima naplaćuje se 40 centi po započetom satu u vremenu od 6 do 22 sata. Dnevna karta košta tri, sedmična sedam. Povlašćena mjesečna karta za stanare prve zone iznosi 12 eura, a pravna lica i preduzetnike 24. Zaposleni u prvoj zoni povlašćenu kartu mogu kupiti po cijeni od osam eura, a doplatna karta iznosi 10 eura.

U podzemnoj garaži naplaćuje se 50 centi po započetom satu, s tim što su ponuđene i povoljnosti za kupovinu mjesečnih, nedeljnih, dnevnih karata.

Bonus video: