Bečić i Šentop potpisali sporazum o bližoj saradnji: Jaka formalna pretpostavka za još bližu i dinamičniju saradnju

On je zahvalio na pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa i podsjetio da je posljednja pomoć bila 100 hiljada vakcina nakon posjete ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović Turskoj

4452 pregleda 0 komentar(a)
Bečić (desno) i Šentop (lijevo), Foto: Skupština Crne Gore
Bečić (desno) i Šentop (lijevo), Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik turskog parlamenta Mustafa Šentop potpisali su danas sporazum o bližoj saradnji dva parlamenta.

Bečić je na zajedničkoj konferenciji sa Šentopom rekao da su odnosi dvije države na najvišem nivou.

On je zahvalio na pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa i podsjetio da je posljednja pomoć bila 100 hiljada vakcina nakon posjete ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović Turskoj.

Bečić je kazao da su crnogorski i turski parlamenti potpisali sporazum o bližoj saradnji.

“To je jaka formalna pretpostavka za još bližu i dinamičniju saradnju”, kazao je on.

Bečić je naveo da je dijaspora jak most saradnje dvije države.

“Istakao sam zadovoljstvo što dijelimo zajedničku istoriju i što u sklopu NATO saveza dijelimo zajedničke vrijednosti”, rekao je Bečić.

Prema njegovim riječima, zajednički je zaključeno da ima prostora da unapređenje saradnje na ekonomskom planu.

“Pandemija nas je usporila ali nas nije zaustavila, naš cilj se nije promjenio. Ono što je najavio turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sigurno ćemo ostvariti. Treba ići u pravcu da Turkiš erlajns ima direktnu liniju i ka Tivtu, ne samo ka Podgorici“, kazao je Bečić.

Šentop je ocijenio da je potpisivanje sporazuma o saradnji dva parlamenta dalo prostor za unapređenje parlamentarnog partnerstva i pružilo pravni osnov koji će omogućiti intenzivniju razmjenu međuprlamentarnih iskustava.

“Potpisivanje Memoranduma je pozadina koja nam otvara mogućnost da osmislimo načine kako da realizujemo brojne projekte, razmijenimo iskustva i organizujemo neke sledeće posjete”, kazao je Šentop.

On je kazao da Turska snažno podržava integracione procese Crne Gore i naveo da država ima podršku Turske u okviru NATO savezništva.

Šentop je kazao da je Turska uvjerena da Crna Gora nudi velike mogućnosti za turske investiture i najavio da će zasijedanje Mješovite komisije biti prilika da se intenzivnije razgovara o načinima povećanja robne razmjene na 250 miliona dolara.

“Mi u kontinuitetu ohrabrujemo naše investiture da ulažu u Crnu Goru i to najprije u oblastima turizma, zdravstva i infrastrukture”, kazao je Šentop.

Bonus video: