Podgorica: Adaptiran prostor za boravak 200 mališana

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je na svečanosti da je važno da se problem prebukiranosti rješava izgradnjom novih objekata, ali i dogradnjom ili adaptacijom već postojećih prostora
81 pregleda 0 komentar(a)
JPU Đina Vrbica, otvaranje, Foto: Ministarstvo prosvjete
JPU Đina Vrbica, otvaranje, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 31.10.2017. 13:07h

Adaptirane prostorije Resursnog centra „Podgorica“, koje će koristiti Javna predškolska ustanova (JPU)„Đina Vrbica“, svečano su otvorene danas, i u njima će biti smješteno više od 200 mališana.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, prostor je površine oko 380 metara kvadratnih, a vrijednost radova na prilagođavanju potrebama predškolske ustanove je iznosila oko 40 hiljada eura.

„Prostor se sastoji od pet radnih soba, dva toaleta i jedne kuhinje, i predstavlja samo prvi u nizu koraka na adaptaciji i prenamjeni postojećih objekata koji se ne koriste, i dogradnji postojećih vrtića“, kaže se u saopštenju.

Ministar prosvjete Damir Šehović kazao je na svečanosti da je važno da se problem prebukiranosti rješava izgradnjom novih objekata, ali i dogradnjom ili adaptacijom već postojećih prostora.

Prema njegovim riječima, projekat izgradnje sedam vrtića sa CEB-om, vrijednosti deset miliona eura, najveći je korak u rješavanju ovog pitanja.

„Pored već izgrađenog vrtića u Zagoriču kapaciteta za 340 djece i trenutnih radova na vrtiću na Starom aerodromu sličnih kapaciteta, koji teku planiranom dinamikom i čiji se završetak očekuje u prvoj polovini naredne godine, početak izgradnje većine ostalih vrtića u okviru projekta sa CEB-om planiran je za narednu godinu“, naveo je Šehović.

On je istakao da se djeci mora pružiti priliku za rano učenje, s obzirom na nemjerljive benefite predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Rečenica da je pogrešno obrazovano dijete izgubljeno dijete, postavlja pred nas ogromnu odgovornost - da ne izgubimo ni jedno! Ako svi budemo razumjeli da je to obaveza svih nas – institucija, roditelja, civilnog sektora, siguran sam da ćemo u tome uspjeti”, zaključio je Šehović.

Direktor JPU „Đina Vrbica“, Vuk Stanišić, poručio je da je vrtić koji danas otvaraju značajan iz više razloga.

„Nalazi se na teritoriji mjesne zajednice Zabjelo, koja je do sada imala najveći problem prebukiranosti. Značajan je i zato što je riječ o prostoru za koji se neće plaćati zakup. Time on simbolizuje pravac djelovanja nove uprave ove predškolske ustanove ka eknomičnim, efikasnim i efektivnim rješenjima“, pojasnio je Stanišić.

On je rekao da je na adaptaciji radio čitav njihov kolektiv. „Vikendima, pa čak i noću, svako je radio ono što je znao, i tako smo gradili timski duh koji će nam biti vjetar u leđa i za sve slične aktivnosti u budućnosti“.

„Ovo mjesto će biti jedan od kulturnih centara naše ustanove kroz koje ćemo, u saradnji sa Resursnim centrom, kulturnim manifestacijama promovisati i ideju inkluzivnog obrazovanja”, poručio je Stanišić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, na svečanosti je naglašen značaj zalaganja Glavnog grada se se JPU „Đina Vrbica“ ustupi na adaptaciju i korišćenje i još jedan prostor u Staroj varoši.

Zaključeno je da pedškolsko obrazovanje socijalizuje, priprema za školu i uči zdravim navikama, „i zato imamo obavezu više da dalje poboljšavamo uslove u kojima djeca borave“.

„Svi novi prostorni kapaciteti koji su planirani će stvoriti uslove za boravak preko 1.600 djece“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: