Nikšić: 70 godina Filozofskog fakulteta, preko 17.000 diplomiranih studenata

„U klupama ovog fakulteta školovane su hiljade studenata koji se danas bave vaspitanjem i obrazovanjem mladih naraštaja u Crnoj Gori, ali i na skoro svim kontinentima svijeta. Izuzetno nam je zadovoljstvo što se možemo pohvaliti da imamo porodice koje sada u našoj instituciji školuju svoju treću generaciju“, ne bez ponosa kazao je Barović
471 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2017. 13:34h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, najstarijoj univerzitetskoj jedinici u Crnoj Gori, održana je svečanost povodom jubileja – sedam decenija postojanja i uspješnog rada. Dekan fakulteta, prof. dr Goran Barović, podsjetio je na istorijat ustanove koja školuje nastavni kadar.

„Prva viša škola u Crnoj Gori, Viša pedagoška škola na Cetinju osnovana je 17.10.1947. godine, i time postavila temelje budućeg Univerziteta Crne Gore. U školi je radilo više katedri na kojima su obrazovani budući nastavnici za predmete koji su realizovani u osnovnim školama”, kazao je Barović.

Integracijom Učiteljske škole iz Nikšića i Više pedagoške škole sa Cetinja formirana je Pedagoška akademija u Nikšiću, 1.oktobra.1963. da bi 14 godina kasnije bila transformisana u Nastavnički fakultet.

„Prerastanjem nekadašnjeg odsjeka za marksizam i socijalističko samoupravljanje u odsjek za filozofiju i sociologiju, stvorili su se uslovi za preimenovanje fakulteta u Filozofski fakultet što je i učinjeno 1988. sa većinom studijskih programa u trajanju od četiri godine”, kazao je Barović.

Podsjetio je da su iz Filozofskog fakulteta izrasla dva veoma uspješna fakulteta – 2008. Je formiran Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, prije dvije godine. i Filološki fakultet.

„U klupama ovog fakulteta školovane su hiljade studenata koji se danas bave vaspitanjem i obrazovanjem mladih naraštaja u Crnoj Gori, ali i na skoro svim kontinentima svijeta. Izuzetno nam je zadovoljstvo što se možemo pohvaliti da imamo porodice koje sada u našoj instituciji školuju svoju treću generaciju“, ne bez ponosa kazao je Barović.

Istakao je da je na Pedagoškoj akademiji diplomu steklo 1.018 studenata, na Nastavničkom fakultetu 1.845, Filozofskom fakultetu 14.440, ukupno 17.303 studenta, što predstvalja, kako je kazao, impozantnu brojku, jedan mali grad, diplomiranih studentata u Crnoj Gori.

„Obrazovanje jeste osnovna oblast naučnog i pedagoškog usavršavanja studenata ovog fakulteta, ali moram istaći da svršeni studenti Filozofskog fakulteta nalaze svoje mjesto u svim sferama kulture, nauke, privrede, politike i ukupnog društvenog života“, kazao je prvi čovjek Filozofskog fakulteta.

Danas na Filozofskom fakultetu postoje četiri instituta i devet studijskih programa, sa 1.500 studenata na osnovnim, magistarskim i doktorskim studijama, koji se, zahvaljujući reformi visokog obrazovanja, od ove akademske godine finansiraju iz budžeta.

„Filozofski fakultet je kompletna naučno-nastavna institucija, od ugleda i autoriteta u oblasti društvenih nauka kako u zemlji, tako i u inostranstvu, jer svojom djelatnošću zadovoljava visoke i složene standarde jedne adekvatno koncipirane akademske ustanove, a njegovi profesori objavljuju svoje radove i rezultate istraživanja u najprestižnijim časopisima današnjice iza kojih stoje najznačajniji izdavači“, kazao je Barović.

Na fakultetu je angažovano oko 90 profesora i četrdesetak saradnika, kao i nekoliko profesora iz inostranstva. Fakultet ima izuzetno razvijenu međunarodnu saradnju sa fakultetima iz regiona i Evrope, ali i sa vrtićima, osnovnim i srednjim školama, bolnicama, domovima zdravlja, resusrnim centrima, zavodima, institutima, i brojnim drugima institucijama u Nikšiću i Crnoj Gori. Sa patnerima iz zemlje i inostranstva realizuju više međudržavnih i međunarodnih projekata.

„Filozofski fakultet u Nikšiću je rastao i izrastao u jednu ozbiljnu, modernu i savremenu instituciju nauke i obrazovanja, i obećavam u ime svih zaposlenih i svih studenata ovog fakulteta da ćemo radidti da budemo još bolji“, kazao je Barović.

Kako je istakao uvijek su cijenili dobronamjernu, naučno objektivnu kritiku, sugestije i predloge, dok su „nedobronamjerne, politikantske i ideologizirane kritike“ ostavljali onima koji su ih upućivali da se „samozadovoljavaju i guše u svojim tamnim predjelima i crnim tačkama“.

Zahvalio se velikoj plejadi profesora koji su u prethodnom periodu radili na Filozofskom fakultetu i po kojima je on bio i prepoznatljiv, „profesorima koji su činili i čine intelektualnu elitu ove zemlje, koji će kao najsvjetliji primjeri biti zabilježeni u istoriji crnogorskog obrazovanja“. Zahvalnost je uputio i nenastavnom osoblju.

Barović je uručio zahvalnice dekanima koji su nekada bili na čelu te visoko-obrazovne ustanove - Bojki Đukanović, Novaku Kilibardi, Branku Radojičiću, Slobodanu Vukićeviću i Blagoju Ceroviću, dok među živima nijesu bivši dekani Radule Sekulić i Miladin Vukotić. Zahvalnice su dobili i partneri koji godinama pomažu fakultet.

Povodom 70.godina Filozofskog fakulteta dekanu je stigao veći broj telegrama, između ostalih od predsjednika države Filipa Vujanovića, v.d.rektora prof.dr Danila Nikolića i predsjednika Upravnog odbora prof.dr Duška Bjelice. Svečanosti nijesu prisustvovali predsjednici Opštine I SO Nikšić, Veselin Grbović i Radivoje Lala Nikčević, iako su bili pozvani.

Predsjednik Fondacije “Vera Kovač” Vojislav Kovač uručio je novčanu nagradu u iznosu od hiljadu eura najboljem studentu psihologije – Strahinji Kijanoviću koji je osnovne studije završio sa srednjom ocjenom 9,40.

U umjetničkom programu učestvovali su prof.dr Vesna Vučinić, za klavirom, violonist mr Vili Ferdinadi, glumac Slobodan Marunović i hor Muzićke škole "Dara Čokorilo", dok je program vodio glumac Miro Nikolić.

Galerija

Bonus video: