Osmi red optužuje Codru za nezakonito poslovanje

Vuković optužila postupajućeg sudiju Privrednog suda da je umanjio dug za 116 hiljada, pri čemu “nije imao uporište za to u materijalima i vještačenjima za takvo postupanje”

5111 pregleda 0 komentar(a)
Vuković tvrdi da su sve krivične prijave ekspresno odbačene, Foto: Osmi red
Vuković tvrdi da su sve krivične prijave ekspresno odbačene, Foto: Osmi red

Direktorica firme Osmi red, Angelina Vuković, pozvala je juče nadležne da preispitaju poslovanje privatne zdravstvene ustanove Codra, koja određene usluge obavlja po ugovoru sa Fondom za zdravstveno osiguranje.

Vuković je juče na konferenciji za medije saopštila da već četiri i po godine vode spor protiv te privatne zdravstvene ustanove, zbog navodnog duga od oko 324 hiljade eura, te optužila postupajućeg sudiju Privrednog suda da je umanjio dug za 116 hiljada, pri čemu “nije imao uporište za to u materijalima i vještačenjima za takvo postupanje”.

Iz Codre su još 2018. godine saopštili da ovoj firmi ne duguju ništa, da ne žele da komentarišu detalje prije okončanja sudskog spora, te da imaju dokaze o lažnim fakturama Osmog reda.

Vuković je juče kazala da se protiv privatne ustanove vodi 38 postupaka, ali i da su sve krivične prijave koje su podnosili zbog postupanja Codre ekspresno odbačena u tužilaštvu.

Ona je ponovo istakla da su dva aparata američkog proizvođača Abot lcoji su posredstvom Osmog reda dati specijalnoj bolnici na korišćenje, založila kod Erste banke za kredite neophodne bolnice po sasvim drugom osnovu.

Vuković je juče naglasila da su zbog navodnog krijumčarenja medicinskih sredstava podnijeli krivičnu prijavu, kao i obavijestili inspekciju, Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje 2019. godine.

Pojasnila je da je sanitarna inspekcija izvršila nadzor i u julu te godine konstatovano da specijalna bolnica Codra izvršila promet medicinskih sredstava na veliko, odnosno uvoz medicinskih sredstava suprotno Zakonu o medicinskim sredstvima, pa im je rješenjem zabranjen promet i naređeno povlačenje impanta za oftalmologiju i potrošni materijal za aparate Constellation i Infinity proizvođača Alcon. Zbog toga je, tvrdi Vuković pozivajući se na zvaničnu dokumentaciju, Codra kažnjena zbog prekršaja sa 800 eura, a odgovorno lice u toj ustanovi sa 150.

Vuković je pojasnila da su zbog krivičnog djela krijumčarenje podnijeli krivičnu prijavu protiv ove ustanove i odgovornog lica, ali je Osnovno državno tužilaštvo odbacilo prošle godine, jer ne postoji sumnja da je izvršeno to krivično djelo ili neko drugo koje se goni po službenoj dužnosti.

Osmi red se tokom prethodnih godina žalio nadležnim ustanovama da se Codra bavi nezakonitom nabavkom medicinskog materijala za oftalmološke operacije, za koji su nosioci dozvole u Crnoj Gori. U dopisima su naveli da su sva sočiva proizvođača Alcon od jula 2017. do istog mjeseca 2019. godine ta privatna bolnica nije nabavila u skladu sa Zakonom već su “nezakonito prenošena preko granice”.

Direktorica ove firme rekla je juče da su na ove dopise tokom 2019. reagovali jedino Fond za zdravstveno osiguranje i inspekcija, ali ne i Ministarstvo zdravlja i crnogorska Agencija za ljekove i medicinska sredstva.

Vuković je kazala da povod za konferenciju za medije nije samo sudski postupak protiv Codre, već borba da država ima pravni okvir kako bi sve firme mogle da se posvete poslu i da ne strijepe da li će vam platiti fakture. Pojasnila je da je Osmi red imao podršku inostranih partnera i zaposlenih, te da ne žele da se ovakve situacije dešavaju drugim firmama.

”Postoji barem pet firmi koje bi ulagale u Crnu Goru, ali se plaše pravne nesigurnosti”, rekla je i istakla da je cilj firme bio da naplate samo glavnicu i novac uplate u humanitarne svrhe.

Prvobitno potraživanje Osmog reda je iznosilo oko 380 hiljada eura, ali je manji dio u međuvremenu, nakon podnošenja dvije tužbe plaćen. Radi se o dugu koji je nastao zbog neplaćenih reagenasa, medicinske opreme za oftamologiju i angio salu u ovoj specijalnoj bolnici koja je od 2016. do sredine ove godine bila u Vladinoj Odluci o mreži zdravstvenih ustanova. Navedeni dug se odnosi na neplaćene fakture iz 2015, 2016. i 2017. godine.

Vlasnica Codre Dragica Perović - Ivanović "Vijestima" je kazala da sudski postupak traje već više od četiri godine i da je prevarnim radnjama Osmi red, odnosno direktorka, pokušala da na protivzakonit način otuđi sredstva sa računa te privatne bolnice.

"U toku sudskog postupka otkrivale su se njene brojne prevare, a i dalje se otkrivaju. Upravo zbog toga je očito hvata nervoza , pa pokušava da putem medija vrši pritisak na Sud. Ne duguje Codra novac Osmom redu, već upravo obrnuto, jer je fakturisana i plaćena roba koja nije isporučena. Nije Codra falsifikovala papire, već upravo Osmi red. Nije Codra nezakonito uvozila robu, ili kako ona kaže “krijumčarima”, već upravo Osmi red. Sav materijal nabavljamo isključivo preko ovlašćenih veledrogerija, ali , naravno, ne od Osmog reda. Nije Codra nezakonito poslovala već Osmi red. Sve se to već dokazuje na Sudu i mi , za razliku od nje, nemamo potrebu da preko medija pokušavamo da “ubijedimo “ Sud da smo mi u pravu", istakla je Perović - Ivanović.

Kazala je da Codra, isključivo činjenicama i prilaganjem dokaza , "dokazuje kakve je sve prevare radila".

"Kako se radi o njenim brojnim i očito dugo smišljanim prevarama treba, nažalost, vremena da se sve one na Sudu i dokažu. Mi nemamo potrebu da pokušavamo da vršimo pritisak na Sud na bilo koji način, kao što to ona čini, pa se putem medija više nećemo oglašavati. Vjerujemo u Sudske instance i mi, za razliku od nje, mirno čekamo krajnju odluku Suda", zaključila je Perović - Ivanović.

Bonus video: