Novogodišnji sajam u Nikšiću dobra prilika za promociju i prodaju

Sajam, koji traje tri dana i na kome je oko stotinu izlagača, otvorio je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević

6207 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Iako se u Nikšiću već osmu godinu organizuje Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda, Rada Kalezić se prvi put pojavila, a njen štand je bio pun raznovrsnih domaćih salata.

„Sve salate su domaće i sve ono što pravim za svoju porodicu, nalazi se na ovom štandu. Ove godine sam odlučila da se prijavim i da ih ponudim sugrađanima. Zaposlena sam, ali na ovaj način mogu da dodatno dopunim porodični budžet“, kazala je Rada.

Za razliku od nje, Novo Babić nije učestvovao samo na prvom sajmu.

„Od kada sam se penzionisao, prije deset godina, družim se sa drvetom i pravim razne stvari. Godine su stigle, ali ruke još nijesu počele da drhte. Ovi sajmovi znače dosta. Možda neko ne prođe kako treba, a neko prođe odlično, ali sve to zavisi od nas izlagača“, kazao je Novo i dodao da je uvijek zadovoljan prodajom.

Na štandu Marice Kostić, iz nikšićke Župe, bilo je bijelog mrsa, suhomesnatih proizvoda, sokova, džemova, voća.

„Zadnjih godina živimo od poljoprivrede. Naporan je rad, ali se može živjeti od poljoprivrede. Sajam nam svima dobro dođe da prodamo svoje proizvode i steknemo nove kupce“, kazala je Marica.

Mira Raičević sa članovima porodice godinama učestvuje na sajmu

„Sve je ovo naše, i mogu reći da svinje nikada nijesmo hranili koncentratima, niti smo u proizvode dodavali kakve primjese. Sve je ovo domaće, a o ukusu i kvalitetu najbolje govore naši kupci. Prošle godine Sajam nije organizovan, a pretprošle smo za tri dana sve rasprodali. Vidjećemo kako će biti ove godine, zbog korone, ali bijela slanina liječi koronu“, sa osmijehom je kazala Mira.

Sajam, koji traje tri dana i na kome je oko stotinu izlagača, otvorio je predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević.

„Cilj Sajma je već prepoznatljiv i među građanima prihvaćena priča, promocija poljoprivrednih proizvođača, kao i proizvođača rukotvorina, umjetnina i suvenira i nastojanje da kroz ovaj vid promocije učinimo da se poboljša dostupnost njihovih proizvoda na tržištu. Istovremeno, ovaj događaj na neki način predstavlja uvertiru, za sinergičnu akciju koju ćemo u narednom periodu realizovati sa našim partnerima, kao što je otvaranje 'Kuće poljoprivrede', kojom ćemo u budućnosti obuhvatiti sve akcije sa prostora naše Opštine, a odnose se na proizvodnju, plasman poljoprivrednih proizvoda i promociju lokalnih proizvođača i seoskih domaćinstava“, kazao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, na taj način poljoprivrednu proizvodnju, i adekvatan plasman proizvoda, staviće u prvi plan, kao djelatnost kojoj bi se veliki broj građana trebao vratiti, jer nikšićka opština ima sve uslove da postane „perjanica rasta i razvoja ovog segmenta privrednog djelovanja“.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nebojša Veličković, kazao je da su izlagači poslali najljepšu sliku, jer su predstavili svoj rad. Istakao je da je resorno ministarstvo ove godine izdvajilo značajan dio sredstava za sve vidove poljoprivredne proizvodnje, kao i da su podržali sve poljoprivredne manifestacije koje su se ticale promocije domaćih poljoprivrednh proizvoda.

„Vjerujem da će u narednoj godini biti još veći broj ovakvih manifestacija i još veće angažovanje sa vaše strane u smislu aplikacija zahtjeva za podršku“, kazao je Veličković i poručio da će u Ministarstvu uvijek imati partnera koji će, zajedno sa proizvođačima, na zdravim i održivim temljima graditi novu poljoprivrednu politiku.

Savjetnik iz Nacionalne turističke organizacije (NTO) Amel Dedejić, kazao je da su u poslednjih pet godina, prije izbijanja pandemije, opštine centralnog i sjevernog dijela Crne Gore utrostručile broj noćenja.

„Agro turizam, kao spoj turizma i poljopvrede predstavlja važan segment turističke ponude Crne Gore koji zahvaljujući kvalitetnom zemljištu, velikom broju sela, daje veliki potencijal i mislim da će agroturizam itekako svoj puni potencijal dostići u godinama koje slijede“, poručio je Dedejić i dodao da je jedan od glavnih ciljeva NTO da domaći proizvodi budu u što većoj mjeri zastupljeni kod ugostitelja i hotelijera.

U programu, koji je vodila Aleksandra Đurović, učestvovali su Kulturno-umjetničko društvo „Zahumlje“, duvački orkestar Muzičke škole „Dara Čokorilo“ i pjevač Zoran Džiknić.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda organizuje Opština Nikšić, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, Inovaciono preduzetničkog centra „Tehnopolis“, Nacionalne turističke organizacije, Turističke organizacije Nikšić i Javnog preduzeća Sportski centar Nikšić.

Bonus video: