IJZ: Potvrđeni slučajevi infekcije omikron sojem dobrog zdravstvenog stanja i nisu hospitalizovani

Institut za javno zdravlje apelovao je na građane da izbjegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se posjeta mjestima sa visokim epidemijkim rizikom, kao i da provedu praznike uz svoje najbliže

40092 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Institut za javno zdravlje saopštio je da su trenutno svi potvrđeni slučajevi infekcije omikron sojem u Crnoj Gori, kao i njihovi kontakti, dobrog opšteg zdravstvenog stanja i da nisu hospitalizovani.

"Prethodnih dana laboratorije Odeljenja za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje dokazale su prisustvo Omikron soja SARS-CoV-2 u Crnoj Gori. Takođe, na osnovu dostupnih podataka o načinu prenošenja evidentno je da se Omikron širi brže nego Delta soj. Zbog sve većeg broja potvrđenih slučajeva, koristimo priliku da još jednom podsjetimo građane na važnost vakcinacije, odgovornost i poštovanje mjera, naročito osnovnih kao što je nošenje zaštitne maske, jer samo tako možemo zaštititi sebe i druge", saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Apelovali su na građane da izbjegavaju organizovana okupljanja, uzdrže se posjeta mjestima sa visokim epidemijkim rizikom, kao i da provedu praznike uz svoje najbliže.

"Kako je i naveo Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanon Gebrejesus: „Bolje otkazan događaj,nego otkazan život“. Trenutno svi potvrđeni slučajevi infekcije Omikron sojem u Crnoj Gori, kao i njihovi kontakti, su dobrog opšteg zdravstvenog stanja i nisu hospitalizovani", navodi se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje naveo je da prati situaciju vezano za pojavu omikron soja u Crnoj Gori i da će u skladu sa dobijenim podacima redovno izvještavati javnost.

Bonus video: