Praćenje jodnog statusa pitanje od najvišeg zdravstvenog interesa

Ona je, kako je saopšteno iz Kliničkog centra (KCCG), u Institutu za bolesti djece predstavila nacionalni projekat „Procjena jodnog statusa, razvoj i standardizacija preventivnog programa u Crnoj Gori“, koji je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta

3017 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Praćenje jodnog statusa u populaciji pitanje je od najvišeg zdravstvenog interesa, koje zahtijeva kontinuirane napore u skladu sa odgovarajućim nacionalnim programom i institucionalnim okvirom, kazala je doktorica Mira Samardžić.

Ona je, kako je saopšteno iz Kliničkog centra (KCCG), u Institutu za bolesti djece predstavila nacionalni projekat „Procjena jodnog statusa, razvoj i standardizacija preventivnog programa u Crnoj Gori“, koji je realizovan uz finansijsku podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Samardžić je rekla da je opšti cilj projekta istraživanje čiji rezultati mogu da posluže kao osnova za nacrt nacionalnog programa za kontrolu sprovođenja jodne profilakse u Crnoj Gori, kao i inicijativa za osnivanje ogovarajućeg radnog tijela za pripremu i sprovođenje tog programa.

Ona je navela da je deficit joda javno-zdravstveni problem u 47 zemalja u kojima živi oko dvije milijarde ljudi i da od toga oko 266 miliona djece školskog uzrasta ne unosi dovoljno joda u organizam.

„Stoga, praćenje jodnog statusa u populaciji pitanje je od najvišeg zdravstvenog interesa, koje zahtijeva kontinuirane napore u skladu s odgovarajućim nacionalnim programom i institucionalnim okvirom“, naglasila je Samardžić, koja je rukovoditeljka projekta.

Ona je zahvalila Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta što su im odobrili projekat.

„Posebnu zahvalnost dugujem istraživačkom timu što su ipak uspjeli, u veoma teškim uslovima, da realizujemo projekat do kraja i ispunimo sve obaveze koje smo preuzeli“, kazala je Samardžić.

Ona je navela da je jod jedan od najvažnijih elemenata potrebnih čovjekovom organizmu za njegov pravilan razvoj i funkcionisanje.

„Moramo ga svakodnevno unositi putem hrane i jodirane soli“, rekla je Samardžić.

Kako je kazala, nedostatak joda u kritičnom periodu razvoja djeteta dovodi do trajnog oštećenja mozga.

„Deficit joda dovodi do gušavosti, smanjene funkcije štitnjače, usporenog fizičkog razvoja, slabijih mentalnih funkcija kod odraslih i oštećenja reproduktivnih funkcija“, navela je Samardžić.

Ona je istakla da su sve to poremećaji i oštećenja koji se mogu spriječiti.

„U populacijama koje nemaju pravilno riješeno jodiranje soli prosječan koeficijent inteligencije je niži i do 13,5 poena“, rekla je Samardžić.

Nosilac projekta je KCCG, dok je partnerska institutcija bio Centar za ekotoksikološka ispitivanja.

Bonus video: