CGO objavio "Vodič kroz zaštitu novinarskih izvora"

"Nezavisni i kompetentni izvori jedan su od preduslova da se mediji bave temama koje pospješuju funkcionalnost demokratije"

2988 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je publikaciju “Zaštita novinarskih izvora”, namijenjenu novinarima koji rade u redakcijama za istraživačko novinarstvo, ali i svim novinarima u Crnoj Gori koji su zainteresovanu za ovu temu.

Publikacija može biti vrijedna i stručnjacima u oblasti medija i medijskog prava, kao prilog javnoj debati koja već neko vrijeme postoji oko pitanja zaštite novinarskih izvora, navode iz CGO.

"Nezavisni i kompetentni izvori jedan su od preduslova da se mediji bave temama koje pospješuju funkcionalnost demokratije. Zato je bitno da se novinarima obezbijedi pogodan medijski ambijent, gdje neće biti primoravani da otkrivaju svoje izvore i time gube kredibilitet i potencijalne izvore. Važno je da novinarski izvori budu istinski zaštićeni, jer u suprotnom mogu biti odvraćeni od saradnje sa medijima, što se ozbiljno može reflektovati na vitalnu ulogu štampe kao jednog od 'čuvara' demokratije", saopštio je koordinator za razvoj CGO Damir Nikočević.

Pravo na zaštitu novinarskih izvora, dodao je on, trebalo bi posmatrati kao preduslov profesionalnog i etičkog novinarstva u cilju nezavisnog i objektivnog informisanja javnosti.

"Na taj način pravo novinara na zaštitu novinarskih izvora ne treba doživljavati kao privilegiju odnosno novinarsku povlasticu, već kao jednu od medijskih tekovina koje treba da dodatno osnaže istraživačko novinarstvo u cilju korekcije društvenih anomalija", rekao je Nikočević.

Autori su Siniša Gazivoda, advokat i ekspert za slobodu izražavanja i Nikola Mugoša, doktor evropskog prava daju pregled crnogorskog zakonodavnog okvira, Kodeksa novinara Crne Gore, ali i relevantne međunarodne konvencijske standarde i praksu Evropskog suda za ljudska prava u odnosu na zaštitu novinarskih izvora.

Publikacija je dio projekta projekta „Mediji za mene!“, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO), uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Bonus video: