Nabavljen najmoderniji termovizijski dron

UPSUL je nabavkom termovizijskog drona značajno obnovila svoje tehničke kapacitete, koji stoje na raspolaganju svim državnim organima u Crnoj Gori.

5193 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa UPSUL-a sa dronom u pozadini, Foto: UPSUL
Ekipa UPSUL-a sa dronom u pozadini, Foto: UPSUL

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) je uspjela da nabavi jedan od trenutno najsavremenijih dronova u svojoj klasi.

Kompanija DOO ‘’TENEGO GROUP’’ iz Podgorice je tom državnom organu isporučila moćan termovizijski dron DJI MATRICE 300 RTK, koji je inspirisan najnovijim i najmodernijim sistemima iz vazduhoplovstva. Dron ima impozantnu autonomiju od 55 minuta leta iz veoma visoke performance i pouzdanost.

”Prvenstvena namjena drona je traganje i spašavanje ljudskih života na moru, monitoring praćenja sprečavanja zagađenja mora sa plovnih objekata, nadzor nelegalnog izlova ribe, kontrola zaštićenih područja na moru, kao i kontrola i detekcija kretanja plovnih objekata koji ne poštuju brzinu kretanja u Bokokotorskom zalivu i rijeci Bojani. Moćan termovizijski senzor koji posjeduje dron je značajno unapređenje prilikom traganja i spašavanja ljudskih života i plovnih objekata tokom noći, što će doprinijeti povećanom stepenu sigurnosti pomorske plovdbe”, kazao je “Vijestima” Žarko Lukšić, načelnik Službe traganja i spašavanja na moru (SAR) u UPSUL.

Uspješna obuka osoblja UPSUL za upotrebu nove bespilotne letjelice se obavlja uz stručan nadzor isporučioca. Iz UPSUL-a su izrazili veliku zahvalnost Saši Dragojeviću pripadniku Sluzbe zaštite i spasavanja iz Podgorice, koje je svoje iskustvo u upravljanju ovakvim dronom podjelio sa spasilačkim timom Uprave, te se obuka odvijala i na spasilačkim čamcima na moru, gdje je dron pokazao sve svoje napredne performanse.

UPSUL je nabavkom termovizijskog drona značajno obnovila svoje tehničke kapacitete, koji stoje na raspolaganju svim državnim organima u Crnoj Gori.